Τσίπρας στον ΟΗΕ: Χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους

Στην τριπλή κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, οικονομική, προσφυγική και ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και στις περιφερειακές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στην τριπλή κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, οικονομική, προσφυγική και ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και στις περιφερειακές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα, είπε ο Πρωθυπουργός, όπως και άλλες χώρες χτυπήθηκε από την κρίση του 2008, εξαιτίας των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας του υψηλού χρέους και ελλείμματος.
Η νεοφιλελεύθερη συνταγή, συνέχισε, που εμείς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κληθήκαμε να εφαρμόσουμε είχαν τρομερό κοινωνικό κόστος και συνέβαλαν στην εμβάθυνση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, αντί να τη θεραπεύσουν. Αυτό που αντιμετωπίσαμε ήταν η προσήλωση ορισμένων στην ιδέα να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη ή ότι οι θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές που χρειαζόμαστε πρέπει να συνδυαστούν με μέτρα λιτότητας και περικοπές στο κοινωνικό κράτος και στα εισοδήματα. Μετά από πολλούς μήνες διαπραγμάτευσης η Ελλάδα έχει τώρα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα που μας δίνει τη δυνατότητα να σταθεροποιήσουμε την οικονομία βάζοντας τα θεμέλια της αναδιάρθρωσης του χρέους. Δυστυχώς επιβάλλει και μέτρα που επιβαρύνουν την κοινωνία και την οικονομία και τα οποία θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη να διεκδικήσουμε μια αναπτυξιακή ατζέντα αντί για περισσότερη λιτότητα, για να προστατεύσουμε τους αδύναμους, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να αναδιαρθρώσουμε το χρέος.
Σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι στην Ελλάδα κάνουμε ότι μπορούμε για να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.Όμως για κάποιους άλλους, είπε, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι να χτίζουν τείχη, να χρησιμοποιούν βία για να αποκρούσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ή να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν στην ευθύνη άλλων, όσο πιο μακριά γίνεται. Δεν πιστεύουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με υψηλότερα τείχη και με παιδιά να πεθαίνουν στο κατώφλι μας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι πρόγονοι μας ήταν πρόσφυγες και μετανάστες και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία να καταστρέψουν τις κοινές μας αρχές. Στο πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να φτιάξουμε έναν μηχανισμό για τη δυνατότητα εγκατάστασης στην Ευρώπη, να δοθεί η δυνατότητα στις γειτονικές χώρες της Συρίας να φιλοξενήσουν μετανάστες και να διαλύσουν τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων. Επιπλέον πρέπει να αυξήσουμε την υποστήριξη χωρών που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές.
Η Ελλάδα σημείωσε ο Πρωθυπουργός είναι επίσης στο επίκεντρο της τρίτης κρίσης, της κρίσης ασφαλείας, που προκαλεί το πρόβλημα των προσφύγων.Βρισκόμαστε στην καρδιά του τριγώνου της αποσταθεροποίησης, με την Ουκρανία στο Βορρά και τις συγκρούσεις στη Λιβύη και στη Μέση Ανατολή, στα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά. Ευρισκόμενη σε αυτό το ασταθές περιβάλλον Ελλάδα, έχει προσπαθήσει να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας.
Στη Συρία πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά υπέρ της συμφιλίωσης και μιας πολιτικής λύσης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για δημοκρατική μετάβαση υπό συριακή ηγεσία, ´οπως προβλέπεται στο Ανακοινωθέν της Γενεύης. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην συμμέτοχη όλων των σχετικών διεθνών και περιφερειακών παραγόντων.
Στη Λιβύη, υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και χαιρετίζουμε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και του πολιτικού διαλόγου την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Πρέπει να προωθηθεί μια νέα δυναμική για λύση, με σκοπό τη δημιουργία ενός κράτους της Παλαιστίνης, με βάση τα προ του 1967 σύνορα (με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του) το οποίο να συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Όσον αφορά την Ουκρανία, υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Είμαστε επίσης βαθιά ανήσυχοι για την άνοδο των τζιχαντιστών η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα.
Είναι ντροπή το γεγονός ότι τα τελευταία 41 χρόνια – τον ίδιο αριθμό με την ηλικία μου – Κύπρος παραμένει διαιρεμένη. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ και υπό το πρίσμα της αστάθειας στην περιοχή μας, είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει δυναμική για μια αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης στο πρόβλημα Κύπρος, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών Προς όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου – Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων – καθώς και όλες τις άλλες κοινότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να υπογραμμίσω την πλήρη στήριξη στην Ελλάδα σ τις διακοινοτικές συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν υπό την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη και τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Πιστεύω ακράδαντα ότι οποιαδήποτε ουσιαστική και διαρκής λύση θα πρέπει να ασχοληθεί τελικά με το διεθνές ζήτημα της ασφάλειας,
Ως περιφερειακός παίκτης που ενδιαφέρεται για την προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή, η Ελλάδα έχει κάνει συνεχείς προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία με την Τουρκία.
Η Ελλάδα έχει εντείνει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της επίλυσης των παλιών διαφορών στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχουμε προτείνει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο διακανονισμού με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και συμφωνήσαμε σε μια σειρά από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία μας δίνουν την ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διμερή συνεργασία και εμπιστοσύνη.
Οι άνθρωποι, είπε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του, σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Οι άνθρωποι στη χώρα μου αγωνίζονται κάθε μέρα, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, να ξεπεράσουν τις κρίσεις και να ανακτήσει την ελπίδα. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές τους, υποστηρίζουν όσους έχουν περισσότερο ανάγκη, εκείνους που εγκαταλείπουν ζώνες συγκρούσεων. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές τους, διεκδικούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να επιλέξουν τη δική τους μοίρα. Αυτό είναι ένα καθημερινό παράδειγμα των ανθρώπων που επιμένουν, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, για ανθρωπιά και δημοκρατικά δικαιώματα. Το παράδειγμα αυτό θα πρέπει να μας καθοδηγεί, στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, προς ένα ασφαλέστερο, απλό και με ευημερία κόσμο για να ζήσουν οι μελλοντικές γενιές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk