Αντιμέτωποι με οδυνηρές εκπλήξεις για την τσέπη και τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό θα βρεθούν από το τέλος Αυγούστου εκατομμύρια εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου οι πολίτες καλούνται να ξεχάσουν τις υποσχέσεις του Ιανουαρίου για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ και την καταβολή της 13ης σύνταξης και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Οι πολίτες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπίσουν τα ραβασάκια της Εφορίας που θα πέφτουν «βροχή», ενώ εκατομμύρια Ελληνες θα αντιμετωπίσουν τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος που φέρνουν οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και οι περικοπές σε συντάξεις, ΕΚΑΣ και προνοιακά επιδόματα.
Φόροι για όλους


Το κύμα υπερφορολόγησης του Μνημονίου 3 άρχισε τον Ιούλιο με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για εκατοντάδες βασικά είδη διαβίωσης. Οι ανατιμήσεις του καλοκαιριού αφορούν τα περισσότερα είδη διατροφής, τα εστιατόρια και τα καφέ, τα τιμολόγια των μέσων μεταφοράς, τα τιμολόγια επισκευής και συντήρησης σπιτιών και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών. Σταδιακά θα γίνει η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Από 1ης Οκτωβρίου η κατάργηση των εκπτώσεων θα φέρει ανατιμήσεις στα πιο πλούσια νησιά (αρχικά σε Μύκονο και Σαντορίνη), από 1ης Ιουλίου του 2016 ακολουθούν τα λιγότερο πλούσια και από την Πρωτοχρονιά του 2017 το ειδικό καθεστώς καταργείται σε όλα τα νησιά. Σοβαρές θα είναι άμεσα οι ανατιμήσεις και στην ιδιωτική εκπαίδευση από την επιβολή ΦΠΑ 23%.
Εξάλλου, παράλληλα με τα ραβασάκια του αμετάβλητου ΕΝΦΙΑ και τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων, το φθινόπωρο έρχεται αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια στο 15% από 11% για εισόδημα ως 12.000 ευρώ και σε 35% από 33% για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Ως τον Οκτώβριο η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές και να ενσωματώσει την Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τις δηλώσεις του 2016.
Ο χειμώνας που έρχεται θα γίνει δυσκολότερος και από τη μείωση στο μισό του κονδυλίου του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
Επιχειρήσεις – επαγγελματίες


Νέο πλήγμα φέρνει η αύξηση των φορολογικών συντελεστών και της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή φόρου αυξάνεται άμεσα από το 55% στο 75% το 2015 και στο 100% το 2016. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις η προκαταβολή αυξάνεται από το 80% στο 100%. Ακόμη μεγαλύτερο «χτύπημα» έρχεται με την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 28% ή 29%.
Μειωμένες συντάξεις και επιδόματα


Ο πέλεκυς του Μνημονίου πέφτει βαρύς στις συντάξεις και στα προνοιακά επιδόματα. Στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου οι οποίες θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου θα φανούν οι πρωτες μειώσεις που θα προέλθουν από την αύξηση της παρακράτησης στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ, από 4% σε 6%, για την ασφάλιση υγείας. Μεγαλύτερες περικοπές, ύψους 6%, φέρνει η επιβολή αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις. Μετά τη νομοθέτηση της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, σειρά έχει η αύξηση του πέναλτι για όσους ζητήσουν νωρίτερα τη σύνταξη.
Οι συνολικές περικοπές που προβλέπονται στο 18μηνο ως το τέλος του 2016 αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του Ασφαλιστικού θα μειωθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μείωση 1,4 δισ. ευρώ θα προέλθει από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις ή από ισοδύναμο μέτρο. Βαθιά θα μπει το «μαχαίρι» και στα προνοιακά επιδόματα καθώς οι περικοπές φθάνουν τα 900 εκατ. ευρώ.
Το φθινόπωρο θα δρομολογηθεί η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (αρχικά με το 20% των δικαιούχων την 1.1.2016) και η εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα Ταμεία. Το αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω μείωση των επικουρικών αλλά και των κύριων συντάξεων λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού.
Το πακέτο των 7 δισ. ευρώ συμπληρώνεται με τα 2,5-3 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί το κόστος από τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν παράνομες τις περικοπές του 2012. «Στο συνταξιοδοτικό με τις δικές μας εθνικές δυνάμεις θα πρέπει να μετασχηματίσουμε ένα αποτυχημένο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο πλέον των δομικών αδυναμιών που είχε και που επιδεινώθηκαν από τις επεμβάσεις του Μνημονίου έχει να αντιμετωπίσει και το πολύ υπαρκτό θέμα της οικονομικής κρίσης» σημειώνει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας.
Απώλειες για τους αγρότες


Σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 και σε 26% για το 2017 φέρνει η δρομολογημένη κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει ως σήμερα. Περίπου 620.000 αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσια προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 55%. Παράλληλα αναμένεται να καταβάλουν τριπλάσιο φόρο για το αγροτικό πετρέλαιο και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΓΑ από τα 64 στα 180 ευρώ τον μήνα.
Κίνητρα
Αφορολόγητο για συναλλαγές με χρήση καρτών
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καθιέρωση αφορολογήτου μόνο για συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ο νέος αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης.
O κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι το αφορολόγητο, π.χ. των 9.000 ευρώ, θα ήταν πολύ πιο λογικό να χτίζεται «με μια βεβαίωση που θα έρθει από την τράπεζα του φορολογουμένου στην Εφορία και θα λέει ότι «ο τάδε έχει χαλάσει τόσα με την πιστωτική του» αντί να κρατούν στα σπίτια τους οι φορολογούμενοι μια κούτα με χαρτάκια-αποδείξεις. Μπορούμε να εξυπηρετούμε τον πολίτη και να ελέγχουμε τη φοροδιαφυγή.

Πρόκειται για απλά πράγματα που εφαρμόζονται στο εξωτερικό. Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα θέματα των κινήτρων και σε όλους τους επιχειρηματίες για να βγάλουν μηχανήματα για κάρτες. Πρέπει να δίνουμε κίνητρα στον πολίτη για να χρησιμοποιεί τις κάρτες και πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιούμε όλο αυτό το σύστημα και για την επιχείρηση και για τον πολίτη»
σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξιάδης.
Τέλη Σεπτεμβρίου ο έξτρα φόρος πολυτελείας
Νέα ειδοποιητήρια θα λάβουν στο τέλος Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι που είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση πριν από τις 18 Ιουλίου και κατέχουν ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες.
Για όσους υποβάλλουν δήλωση μετά τις 26 Αυγούστου που λήγει η προθεσμία ο έξτρα φόρος θα συνυπολογιστεί στη συνολική εκκαθάριση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ