Η σύγκρουση προτεραιοτήτων προκαλεί σύγχυση στο Μέγαρο Μαξίμου όπου γράφουν και σβήνουν σενάρια εκλογών. Από τη μια πλευρά ο χρόνος είναι εχθρός σε ότι αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις καθώς από τον Σεπτέμβριο ο λογαριασμός του τρίτου μνημονίου θα βαρύνει στις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται από τα capital controls.

Επιπλέον αν γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα έχει τον χρόνο να οργανωθεί σε κόμμα. Από την άλλη πλευρά ο χρόνος είναι σύμμαχος σε ότι αφορά τη σχέση με τους εταίρους. Όσα περισσότερα τμήματα της συμφωνίας υλοποιηθούν και όσο πιο θετική είναι η πρώτη αξιολόγηση τόσο πιο ευνοϊκό έδαφος δημιουργείται για μια καλή λύση στο θέμα του χρέους, η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει εκλογικό πλεονέκτημα στον Αλέξη Τσίπρα, όμως αυτά θα εξελιχθούν προς το τέλος Οκτωβρίου.


Αυτός ο προβληματισμός εμποδίζει τον Πρωθυπουργό να πάρει οριστικές αποφάσεις, ιδίως προτού λήξουν οι διαδικασίες στα ξένα κοινοβούλια κυρίως στο Γερμανικό και στο Ολλανδικό που αντιμετωπίζουν σήμερα Τετάρτη δύσκολες ψηφοφορίες (άλλα τέσεερα έχουν εγκρίνει ήδη τη συμφωνία). Και είναι η αιτία για τη σκέψη να λειτουργήσουν τα θερινά τμήματα προκειμένου να ψηφιστούν από αυτά τα προαπαιτούμενα, η οποία ερμηνεύθηκε ως ακύρωση του σχεδιασμού για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά στο τέλος όλα πάγωσαν ως την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο χαρακτηρίστηκαν ενημερωτικές και δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός από την Πέμπτη και έπειτα.
Και αυτό επειδή θα πρέπει να φτιαχθεί το πλάνο των νομοσχεδίων που πρέπει να ψηφιστούν, των χρονοδιαγραμάτων που απαιτεί η συμφωνία ώστε να εκταμιεύονται ομαλά οι δόσεις αλλά και θα χρειαστεί να συντονιστούν οι ομάδες εργασίας που ετοιμάζουν το σχέδιο το οποίο σκοπεύει να προτείνει η κυβέρνηση στον λαό πέραν του μνημονίου. Όλα αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν και με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι «Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει αποφασιστεί τίποτα» και ότι το σημαντικότερο είναι «να μην διαταραχθεί η σταθερότητα της οικονομίας και να μην χαθεί το δίμηνο μέχρι την πρώτη αξιολόγηση».
Σε ότι αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, υπάρχει πάντα η παράμετρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η δυνατότητα που έχει να τορπιλίσει κρίσιμες ψηφοφορίες.
Η στάση της Προέδρου της Βουλής συμπλέκεται με αυτή της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως φάνηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Βουλή και δυσκολεύει πολύ το εσωκομματικό πεδίο.
Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει ανοίξει μέτωπο απέναντι στο σύνολο της κυβερνητικής δραστηριότητας. Την Τρίτη το πρωί, ενώ είχε φουντώσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης παροχής εμπιστοσύνης, με άρθρο της Σόφης Παπαδόγιαννη στην Iskra, η Αριστερή Πλατφόρμα προϊδέασε για τη στάση που θα κρατούσε στην περίπτωση που θα υλοποιείτο το σενάριο αυτό, ότι δηλαδή δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Με δεύτερο άρθρο το οποίο υπογράφει η Γιώτα Δούλγερη ασκείται σκληρότατη κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport. «Ξεπουλήθηκαν άρον – άρον σε γερμανικά συμφέροντα 14 αεροδρόμια φιλέτα», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο και επισημαίνει ότι πρόκειται για την «πρώτη πράξη εφαρμογής του νέου μνημονίου για το γενικό ξεπούλημα της Ελλάδας. Επεται συνέχεια με το turbo- ταμείο ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ». «Την απαράδεκτη και διάτρητη αυτή απόφαση, την οποία είχε συνομολογήσει η ΝΔ και τώρα με ανακοίνωση της εξυμνεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παλίοτερα την κατάγγελνε, υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι υπουργοί Oικονομικών Eυκλ. Tσακαλώτος, Oικονομίας Γ. Σταθάκης και Παραγωγικής Aνασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης», συνεχίζει το άθρο το οποίο καταλήγει με την κραυγή «ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΑΣ!» καθώς όπως τονίζεται «οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν, δυστυχώς, ακάθεκτες με την πώληση των λιμανιών και συγκεκριμένα με την πώληση του λιμανιού του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO (εταιρεία διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου). Η εκποίηση, μάλιστα, του λιμανιού του Πειραιά έχει ήδη ξεκινήσει και πρόκειται να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβρη με φωτογραφική μεταβίβαση στην COSCO».
Επίσης, στη στήλη «Κοκκινοπιπεράτα» της Iskra δημοσιεύθηκε σχόλιο – απάντηση στην κατηγορία που εκτόξευσε κατά της Αριστερής Πλατφόρμας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ότι προτείνουν μνημόνιο και δραχμή. Το σχόλιο είχε τίτλο «Ο Παππάς, η δραχμή και το μνημόνιο» και σημείωνε: «Ο Νίκος Παππάς διαθέτει πράγματι φαντασία. Καθόλου δημιουργική, όμως. Ταυτίζει, λοιπόν, τη συντεταγμένη, σχεδιασμένη έξοδο από την ευρωζώνη, με «συμφωνία» (!), τάχα και «δάνειο» (!) από τους «εταίρους» και επομένως , κατά την ευφάνταστη λογική του, με μνημόνιο. Μνημόνιο με δραχμή, όπως λέει! Και για να το στηρίξει επικαλείται το «σχέδιο Σόιμπλε». Καταρχάς το ποιο είναι το αυθεντικό σχέδιο Σόιμπλε απεδείχθη, με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να γίνεται στυλοβάτης και στρατολόγος του νέου μνημονίου που ψήφισε η κυβέρνηση. Από κει και πέρα η έξοδος από την ευρωζώνη με δάνειο των «θεσμών» και μνημόνιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά σκέτος παραλογισμός, χρήσιμος για φτηνά επιχειρήματα όσων όψιμα ανακάλυψαν τη γοητεία των μνημονίων. Αν θέλανε μνημόνια, Νίκο Παππά, μας λένε στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, δεν άξιζε τον κόπο να φύγουμε από το ευρώ. Η υποτέλεια και η νεοαποικιοποίηση της χώρας εντός ευρωζώνης είναι πολύ πιο αυθεντική από μια κηδεμονευόμενη έξοδο. Το εθνικό νόμισμα είναι μόνο η αφετηρία για ένα εθνικό προοδευτικό παραγωγικό πρόγραμμα ανόρθωσης και κυρίως για την κατάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας απέναντι στην ευρωατλαντική υποδούλωση».
Ο κ. Παππάς στη συνέντευξη του επέλεξε αιχμηρές διατυπώσεις τόσο κατά της Αριστερής Πλατφόρμας όσο και κατά της Προέδρου της Βουλής. «Λυπάμαι», είπε, που θα το πω και οι σύντροφοι της Αριστερής Πλατφόρμας δεν θα έπρεπε να ντρέπονται να το πουν. Προτείνουν συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ. Δηλαδή συμφωνία και δάνειο με τους εταίρους για τη μετάβαση σε νέο νόμισμα. Με απλά λόγια προτείνουν μνημόνιο και δραχμή. Σε αυτό λοιπόν το σενάριο, το οποίο ήταν το σχέδιο Σόιμπλε, όπως γνωρίζει και ο σύντροφος Λαφαζάνης, τα πράγματα για τις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά θέλει να εκπροσωπεί θα ήταν σαφώς χειρότερα. Με ακριβότερα τα εισαγόμενα αγαθά και αυστηρούς όρους ενός μνημονίου δραχμής. Εκτός και αν κανείς υποστηρίζει ότι μπορεί να πετύχει καλύτερους όρους όντας εκτός νομίσματος απ’ ό,τι αν είναι εντός. Αυτό σημαίνει συντεταγμένη έξοδος. Δεν έχω ακούσει από την Αριστερή Πλατφόρμα να μιλούν για έξοδο ασύντακτη, άνευ συμφωνίας».
Την κυρία Κωνσταντοπούλου, την κατηγόρησε για «κατάχρηση της δυνατότητας που δίνει η έδρα στη Βουλή» και η οποία είναι αναντίστοιχη του ρόλου του προεδρεύοντος. «Αυτή είναι πολιτική κριτική. Οσο για τα περί διαπλοκής, ας αφήσουμε να μιλήσουν οι πράξεις του καθενός», είπε. Και πρόσθεσε: «Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει εξαπολύσει την πιο ακραία κριτική στην κυβέρνηση. Η αυτοθυματοποίηση δεν την τιμά. Ολοι μας έχουμε υποστεί προσωπικές επιθέσεις, με ύφος και επίπεδο ξένο προς την Αριστερά και εγώ μάλλον από τους πρώτους. Αλλά δεν είναι δυνατόν να τις επικαλούμαστε για να επικαλύψουμε τις αδυναμίες της πολιτικής μας άποψης. Το χρέος, για παράδειγμα, δεν μειώνεται όταν το βρίζεις και το ονοματίζεις στο σύνολό του κιόλας με ένα κάρο επίθετα».