Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με το «κουαρτέτο» (Κοστέλο από την Κομισιόν, Ρέφερ από την ΕΚΤ, Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM).
Στο τέλος της πρώτης ενότητας της συνάντησης με θέμα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι επαφές, αλλά και την πρόοδο που σημειώνεται, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί τελικά δάνειο-γέφυρα».
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν αποκλίσεις κυρίως νομικού χαρακτήρα, όμως εξήγησε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τις θέσεις της και ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπήρξε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις δεν μπορούν να ξεπεραστούν.
Νωρίτερα, και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, είχε εκφράσει την ικανοποίηση της Επιτροπής για τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» που επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».
Σημείωσε ότι αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι δυνατό να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου από την πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον ESM.
Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ξεκίνησε και η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διευρυμένη σύνθεση. Σε αυτήν εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί έως το τέλος του 2015, αλλά και το πώς θα εφαρμοσθεί η κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων στην περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών δεν είναι επαρκής για να θωρακίσει κεφαλαιακά τις τράπεζες.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης προσέλαβε ως σύμβουλο της ιαπωνική τράπεζα Nomura.
Το βασικό σενάριο προβλέπει πως η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν θα υπάρξει απευθείας στήριξη των τραπεζών από τον ESM, αλλά μόνον προκαταβολή κεφαλαίων από τον Μηχανισμό -όπως συνέβη τον Απρίλιο του 2012-, ώστε να ενισχυθούν τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών και συνακόλουθα της ελληνικής οικονομίας.
Τα τεχνικά κλιμάκια
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η συζήτηση εστιάζει στα δημοσιονομικά και συγκεκριμένα στο μισθολόγιο του Δημοσίου, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Ως σενάριο βάσης έχει κλειδώσει η ύφεση 3,3% το 2015 και η καταγραφή πρωτογενούς ελλείμματος 1% του ΑΕΠ. Υπό αυτή την παραδοχή εξετάζεται ο τρόπος που η ελληνική οικονομία θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και ζητήματα σχετικά με τα εργασιακά.
Οι δανειστές εμφανίζονται κατά της παράτασης της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, ζητούν παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις και στις συνδικαλιστικές άδειες, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και επιδιώκουν την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.
Στο ασφαλιστικό, όπως καταδείχθηκε χθες, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν την επίσπευση της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους είναι στο ηλικιακό όριο μεταξύ 50 -55 ετών, προκειμένου αυτή να επέλθει νωρίτερα από το 2022.
Το ραντεβού της Τετάρτης
Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα κάνουν με τους επικεφαλής των κλιμακίων ανασκόπηση της διαπραγμάτευσης, ώστε να ολοκληρώσουν το πρώτο γύρο διαβουλεύσεων. Από το πόσο αναλυτική θα είναι αυτή η σύνοψη θα προκύψει και η δυνατότητα ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση έως την επομένη Τρίτη ή θα υπάρξει απόφαση για παράταση της διαδικασίας έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.