Το κόστος ανάγνωσης των γονιδιωμάτων πέφτει, και η ροή δεδομένων θα λάβει σύντομα διαστάσεις πλημμύρας. Σε λίγα χρόνια, προειδοποιεί νέα μελέτη, η διαχείριση αυτών των πληροφοριών θα απαιτεί μεγαλύτερους υπολογιστικούς πόρους από ό,τι το YouTube ή το Twitter.

Το διεθνές Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2003, χρειάστηκε δισεκατομμύρια δολάρια για να διαβάσει το DNA που αντιστοιχεί σε έναν μόνο άνθρωπο. Σήμερα, το κόστος έχει πέσει σχεδόν στα 1.000 δολάρια ανά γονιδίωμα και συνεχίζει να μειώνεται με εκθετικό ρυθμό.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Biology», μέχρι το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί σε όλο τον κόσμο 100 εκατομμύρια έως 2 δισεκατομμύρια ανθρώπινα γονιδιώματα.

Η αποθήκευση αυτών των δεδομένων θα απαιτούσε τεράστια αποθηκευτική ικανότητα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα δεδομένα που πρέπει να συνοδεύουν κάθε γονιδίωμα είναι 30 φορές περισσότερα από την ίδια την αλληλουχία του γονιδιώματος, προκειμένου να αναγνωρίζονται τυχόν λάθη στη διαδικασία αλληλούχισης.

Νέα δεδομένα αποθήκευσης

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, μέχρι το 2025, η αποθήκευση αυτών των γενετικών πληροφοριών θα απαιτεί χωρητικότητα 2 έως 40 exabyte κάθε χρόνο (ένα exabyte ισούται με ένα τρισεκατομμύριο megabyte).

Ο χωρητικότητα αυτή ξεπερνά κατά πολύ τα 1 με 2 exabyte των βίντεο που εκτιμάται ότι θα αποθηκεύονται κάθε χρόνο στο YouTube μέχρι το 2025. Θα ξεπερνούσε επίσης κατά πολύ τις ετήσιες αποθηκευτικές ανάγκες του Twitter, οι οποίες εκτιμάται να φτάσουν μέχρι το 2025 τα 1 με 17 petabyte (δισεκατομμύρια megabyte).

Οι αστρονομικοί αυτοί αριθμοί αφορούν μόνο την αποθήκευση των δεδομένων, και δεν καλύπτουν τις ανάγκες σε υπολογιστικούς πόρους για την ανάλυση των γενετικών πληροφοριών, επισημαίνει η μελέτη.

Τα ευρήματα «κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες προκλήσεις» που θα αντιμετωπίσει η ερευνητική κοινότητα, σχολιάζει στο Nature.com ο Τζιν Ρόμπινσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ στο Ουρμπάνα Σαμπέιν.

Όπως φαίνεται, η σχετικά νέα επιστήμη της Γενωμικής θα αποτελέσει στο προσεχές μέλλον την κινητήριο δύναμη για την εξέλιξη των υπολογιστών σε κάτι πολύ, πάρα πολύ ισχυρότερο.


Newsroom ΔΟΛ