Βούτσης: Ούτε δημοψήφισμα, ούτε εκλογές σχεδιάζει η κυβέρνηση

«Δεν είναι αυτήν τη στιγμή στον προγραμματισμό μας άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα ή εκλογές. Πάμε σε πολιτικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, που θα έχουν ως επίκεντρο τη Βουλή. Θα λάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει διαφάνεια [για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης]. Επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο, αντί της προσφυγής στο λαό» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1

Εγκαταλείπεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών με φόντο τη συμφωνία με τους εταίρους. Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1, το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βουτσης στη διάρκεια των δύο τελευταίων Κυβερνητικών Συμβουλίων ελήφθη η απόφαση να προταχθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, αντί της προσφυγής στο λαό.

«Δεν είναι αυτήν τη στιγμή στον προγραμματισμό μας άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα ή εκλογές. Πάμε σε πολιτικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, που θα έχουν ως επίκεντρο τη Βουλή. Θα λάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει διαφάνεια [για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης]. Επιλέξαμε αυτό το πεδίο, αντί της προσφυγής στο λαό» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι να υπάρξει συνολική συμφωνία (package deal). Δηλαδή εάν δεν υπάρξει τελική συμφωνία δεν θα ισχύει τίποτα γιατί δεν πηγαίνουμε βήμα-βήμα (step by step)».

Όπως είπε, τις επόμενες μέρες θα γίνει γνωστό το σύνολο των προτάσεων και για όσα θέματα έχουν συνομολογηθεί και για τα ζητήματα που υπάρχει απόσταση και δεν υπάρχει σύγκλιση και για τα θέματα που είναι υπό συζήτηση.

Σημείωσε πως υπάρχουν χρήματα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, προσθέτοντας πως «δεν ζει με αυτά τα χρήματα μια χώρα». Ανέφερε ότι το διάστημα 29 Μαΐου έως 6 Ιουνίου που είναι να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΔΝΤ θα είναι το κρίσιμο διάστημα.

Ειδικότερα, για τη διαπραγματευση είπε πως θρυαλλίδα θα αποτελέσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Αν για την περίοδο 2015-2016 επιμείνουν στο 2%-2,5% και για τα επόμενα χρόνια 3,5% αντί 0,8%-1% που ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης, για να είναι βιώσιμο το χρέος, θα είναι θρυαλλίδα για τη διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Βούτσης.

Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ, σημείωσε ότι έχει συζητηθεί ολόκληρη η γκάμα των συντελεστών και παρατήρησε ότι εάν οι εταίροι επιμείνουν για 20-21% ενιαίο συντελεστή τότε μπορεί να μην πάμε σε ενιαίο συντελέστη και να κρατήσουμε το σημερινό σύστημα με ανώτατο το 23%.

Για τον ΕΝΦΙΑ, ανέφερε ότι θα διατηρηθεί αλλά με σημαντικές αλλαγές για «δυο – τρεις άγριες περιπτώσεις που είχε ξεσηκωθεί η Βουλή στο παρελθόν» και με «μείωση των αντικειμενικών κατά 20%-30%».

Τέλος, ο κ. Βούτσης κάλεσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, «να αρθεί στο ύψος της αποστολής του στην κρίσιμη φάση που περνά η χώρα», λέγοντας ότι ο κ. Στουρνάρας είναι «έξυπνος άνθρωπος και ξέρει τι πρέπει να κάνει, ώστε να μην περνά «ξώφαλτσα», ούτε σε «δεύτερη μοίρα» η παρουσία του στην ΕΚΤ».

Υποστήριξε ότι ο διοικητής «δεν είναι ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση», ενώ στο ερώτημα εάν πρέπει να παραιτηθεί είπε ότι αυτο «αποτελεί ζήτημα του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού συμβουλίου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk