Με κεντρικό σύνθημα «Όχι Μπαλτά στην Παιδεία», εκπρόσωποι και κορυφαία στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠαΣοΚ, ΝΔ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) συναντήθηκαν σήμερα στο κατάμεστο στάδιο «Σπύρος Λούης» στο Μαρούσι για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία.
Με κεντρικό αντιπολιτευτικό «όχημα» έτσι την Παιδεία (στην οποία οι κινήσεις της κυβέρνησης ως σήμερα έχουν προκαλέσει σειρά αντιδράσεων), διαμορφώνεται «στρατιά» από πολιτικούς, πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς που επιδιώκουν την ανατροπή των νομοσχεδίων σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας. H πρωτοβουλία εκπαιδευτικών «Παιδεία 2015» θέτει ως βασικό θέμα την αποτροπή του «Grexit στην εκπαίδευση».
Η πρόταση που κατατέθηκε είναι να κληθούν οι πολίτες που συμφωνούν με την κίνηση αυτή αύριο, Τρίτη, έξω από την Βουλή τις 8.30 το βράδυ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Άννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Δένδιας, Θεόδωρος Φορτσάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Κωνσταντίνος Τασούλας, Γ. Λυμπέρης, Γιώργος Μαυρωτάς, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Πατούλης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βασίλης Κικίλιας, Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Φλωρίδης, Απόστολος Δοξιάδης κ.ά.
Με ενθουσιασμό δε χειροκροτήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης η πρόταση της κυρίας Διαμαντοπούλου όλοι οι νόμοι για την Παιδεία στο μέλλον να πρέπει να ψηφίζονται από τα 3/5 της Βουλής για να εφαρμοστούν.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες οι Βάσω Κιντή, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Αντωνίου, πρώην αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής των Πρότυπων – Πειραματικών, διευθυντής του 2ου Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας, Μάκης Γρυσπολάκης, πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, Αποστόλης Δημητρόπουλος, δάσκαλος, Λεωνίδας Καστανάς, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Σωκράτης Κάτσικας, πρώην πρύτανης και πρώην πρόεδρος ΕΣΥΠ, Μαρία Λεκάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νιόβη Παυλίδου, καθηγήτρια στο ΑΠΘ, Μιχάλης Σταθόπουλος, πρώην υπουργός και πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σταυρακάκης, καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρώην πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ, Γιώργος Χαραλαμπίδης, καθηγητής ΤΕΙ.
Όλοι οι ομιλητές κατήγγειλαν την πολιτική φιλοσοφία πίσω από τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι επιχειρούν να γυρίσουν την εκπαίδευση 40 χρόνια πίσω, επιβάλλουν τα πολιτικά κόμματα στη λειτουργία των ΑΕΙ, καταργούν ουσιαστικά τα πρότυπα δημόσια σχολεία, μεθοδεύουν την κατάργηση των ιδιωτικών σχολείων, καταργούν την «αριστεία» σε βάρος των κοινωνικά αδύναμων και την αξιολόγηση στην εκπαίδευση.
«Κάποιοι πρέπει να δράσουν» επανέλαβαν στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας. «Εμείς όμως δεν θα δράσουμε με καταστροφές και βία. Απλά καλούμε τους πολίτες και τους γονείς να αντιδράσουν με την παρουσία τους στην κινητοποίησή μας».