Στο ομηρικό έπος της Οδύσσειας πρωταγωνιστής είναι ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης, όμως, όπως υποστηρίζει ο διακεκριμένος κλασικός φιλόλογος Ντάγκλας Φρέιμ, υποδιευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η θεά Αθηνά παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κειμένου του έπους. Στην Αθηνά θα επικεντρωθεί η διάλεξή του «Η Αθηνά στη χώρα των Φαιάκων» («Athena among the Phaeacians»), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22), την Τετάρτη 29 Απριλίου, στις 7.00 μ.μ.

Με αφετηρία την ομηρική Οδύσσεια και τη δράση της Αθηνάς υπέρ του Οδυσσέα στην Σχερία, το νησί των Φαιάκων, ο Ντάγκλας Φρέιμ θα παρουσιάσει την έρευνά του για τη μορφή της Αθηνάς και, ειδικότερα, για τα στοιχεία εκείνα που υποδηλώνουν δύο διαφορετικές λατρευτικές υποστάσεις της Αθηνάς στην πόλη των Αθηνών, μία αρχαϊκότερη και πιο «μητρική» θεϊκή αποτύπωση της θεάς αμεσότερα συνδεδεμένη με τον Ερεχθέα και μία μεταγενέστερη, των κλασικών χρόνων, με την αναγνωρίσιμη όψη της οπλισμένης παρθένου. Αντίστοιχες γυναικείες υποστάσεις στον κόσμο των Φαιάκων και, υπό μια έννοια, υποκατάστατες μορφές της Αθηνάς, φαίνονται να διαγράφονται από τον ποιητή της Οδύσσειας στα πρόσωπα της Αρήτης και της Ναυσικάς.
Ο ομιλητής, διακεκριμένος μελετητής του ομηρικού έπους και διεθνώς γνωστός, μεταξύ άλλων, για τα βιβλία του The Myth of Return in Early Greek Epic (1978) και Hippota Nestor (2010), θα συνδέσει τα στοιχεία αυτά με το επίμαχο θέμα της σύνθεσης και της οριστικοποίησης της μορφής των ομηρικών επών στο πλαίσιο της πανιώνιας λατρείας αλλά και του ρόλου της Αθήνας στη διαμόρφωση του ομηρικού κειμένου.
Ο ομιλία εντάσσεται στη σειρά των διαλέξεων «Όμηρος: 28 αιώνες πολιτισμού» που διοργανώνονται από το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών. Θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει ελληνική μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.