Μέσα στον νόμο 4249/2014 της προηγούμενης κυβέρνησης περί αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει ότι θα καταργήσει, και ειδικότερα στο άρθρο 34, εντόπισαν οι επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (ΚΑΜ) που παρουσίασαν την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δημήτριος Τσακνάκης.
Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα που είχε πρωτο εφαρμοστεί επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα στο κέντρο της Αθήνας και έκτοτε τα οχήματα είχαν «εξαφανιστεί».
Εκτός από τα τέσσερα οχήματα τύπου βαν που θα είναι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες παρουσιάστηκαν και 150 οχήματα ειδικού τύπου που θα διατεθούν σε παραμεθόριες περιοχές. Η χρησιμοποίηση των οχημάτων αυτών εντάσσονται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου με την επωνυμία «ΑΕΤΟΣ» (Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων).
Ο κ. Πανούσης, ενώ έδινε συμβολικά τα κλειδιά για ένα από τα νέα οχήματα της Αστυνομίας σε αρμόδιο αξιωματικό του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., του ευχήθηκε καλή δουλειά και του είπε χαρακτηριστικά: «Φρόντισε μας!» Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός κατά τον χαιρετισμό του εξέφρασε την επιθυμία να οδηγήσει ένα από τα οχήματα, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν ξέρω αν θα μου επιτραπεί».
Επίσης σημείωσε ότι θα ήταν πάρα πολύ άδικος «εάν δεν έλεγα ότι αυτή η πρώτη κίνηση της προμήθειας αυτών των οχημάτων έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπάρχει μια συνέχεια στην Ελλάδα, δεν είναι κανένας μάγος που βγάζει ξαφνικά λαγό από το καπέλο».
Κινητές Αστυνομικές Μονάδες
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση τεσσάρων Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στην Αρκαδία, στην Εύβοια, στα Ιωάννινα και στην Ξάνθη. Σε πρώτη φάση η δράση αυτή έχει πιλοτικό χαρακτήρα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επέκταση του θεσμού και σε άλλες περιοχές.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο κάθε όχημα θα επιβαίνουν τρεις-πέντε αστυνομικοί και θα πηγαίνουν σε περιοχές όπου δεν λειτουργούν αστυνομικές υπηρεσίες με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε θέματα όπως έκδοση εγγράφων (θα υπάρχουν υπολογιστές με σύνδεση στο Ίντερνετ), την επίλυση κάποιου προβλήματος, κατάθεση μήνυσης κ.ά.
Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες θα λειτουργήσουν πιλοτικά για ένα διάστημα από ενάμιση μήνα έως δύο μήνες και στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση προκειμένου να εξεταστεί εάν θα συνεχιστεί και εάν πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις ως προς τα ζητήματα σχετικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Εφόσον δοθεί έγκριση θα ξεκινήσει διαδικασία προμήθειας νέων οχημάτων.
Οι ΚΑΜ «είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και θα ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες».
Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται ότι «απώτερος σκοπός είναι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους, αποτελώντας ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων -μεσαίου επιπέδου- που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης».
Οχήματα ειδικού τύπου
Επίσης τα 150 οχήματα ειδικού τύπου (φορτηγά με επίπεδη καρότσα), η προμήθεια των οποίων έγινε με χρηματοδότηση του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, αναμένεται να διατεθούν στις περιοχές: Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καστοριά, Φλώρινα, Σέρρες, Πέλλα, Κιλκίς, Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Εύβοια και Κέρκυρα.
Ο κ. Πανούσης κατά την ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι μια όμορφη στιγμή «γιατί η Αστυνομία δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο, διαμορφώνει μία νέα πραγματικότητα. Και όταν λέμε συμφιλίωση και κοντά στον πολίτη, εννοούμε στον κάθε πολίτη, όχι στον πολίτη της πόλης μόνο. Στον παππού στα σύνορα, που φοβάται που θέλει να μιλήσει, τον άνθρωπο που έχει ένα πρόβλημα στα Πομακοχώρια, έναν άλλον που δεν ξέρει γράμματα και θέλει κάποιον να τον βοηθήσει… Στο κέντρο νομίζω ότι έχει πετύχει ήδη και θα επεκταθεί ο αστυνομικός της γειτονιάς, οι πεζές περιπολίες, τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης. Άρα η Αστυνομία ξαναδείχνει ένα πρόσωπο κοινωνικό, προληπτικό και αποτρεπτικό».
Ο αναπληρωτής υπουργός συμπλήρωσε ότι η Αστυνομία «θα κάνει και τη δουλειά της στη δίωξη του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Προφανώς και προφανέστατα, να μην υπάρχει εκεί καμία επιφύλαξη, αμφισβήτηση, παρεξήγηση. Όμως αυτά θα συμβαίνουν, ελπίζω να συμβαίνουν από καιρού εις καιρό, αλλά κάθε μέρα η Αστυνομία είναι παρούσα και πρέπει να το δείχνει αυτό, πλάι στον πολίτη, μαζί με τον πολίτη, για να καταλάβει και ο πολίτης τη νέα σχέση».
Στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης ανέφερε για τις ΚΑΜ ότι η επιλογή των νομών που θα διατεθούν «έγινε όχι αυθαίρετα, αλλά με βάση τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχουν στόχο, ιδιαίτερα οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (KAM), να καλύψουν τα όποια κενά στη συνολική αστυνόμευση αυτών των νομών».
Από την πλευρά του ο κ. Τσακνάκης σημείωσε ότι «το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επιδιώκει οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να συμβάλουν αποφασιστικά τόσο στην αναγκαία ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση» και ευχαρίστησε «το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων «που με την προσφορά των 150 οχημάτων ειδικού τύπου, με τα οποία ενισχυθήκαμε, μας δίνει τη δυνατότητα να επιτηρούμε ασφαλέστερα τα σύνορα και τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας και να αντιμετωπίσουμε το διασυνοριακό έγκλημα στην κάθε του μορφή».