Ολόκληρο το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στην Παιδεία

Μια «αντί – μεταρρύθμιση» ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας καταργώντας το σύνολο των νόμων για την παιδεία που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία.

Μια «αντί – μεταρρύθμιση» ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας καταργώντας το σύνολο των νόμων για την παιδεία που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία. Επιστρέφουν θεαματικά το άσυλο στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι στα εκλεκτορικά σώματα για την επιλογή πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ, καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων και οι νόμοι για την αξιολόγηση, αλλάζει ο τρόπος εκλογής των διευθυντών των σχολείων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το σχέδιο νόμου

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου ο υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς είπε χαρακτηριστικά ότι παραμένει ο προηγούμενος νόμος σε ισχύ, αλλά θα επαναδιατυπωθεί η έννοιά του και το τι καλύπτει γιατί πρόκειται για θέμα ιστορικό.
Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Μπαλτάς είπε ότι το άσυλο έχει ήδη παραβιαστεί, αλλά εκτίμησε ότι η υπόθεση βαίνει προς εκτόνωση. Σε ένα χρόνο από σήμερα θα γίνουν πρυτανικές εκλογές σε όλα τα ΑΕΙ καθώς ο νόμος λειτουργίας τους θα αλλάξει και θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος όλοι οι νυν πρυτάνεις.
«Έγινε μια εκλογή, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος» σχολίασε παράλληλα ο κ. Μπαλτάς για τις πρόσφατες εκλογές των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης που από πολλούς χαρακτηρίστηκαν ως «κομματικές».
Σχετικά με τι πρυτανικές εκλογές, οι φοιτητές θα ψηφίζουν στο σύνολό τους στις πρυτανικές εκλογές με αυξημένη συμμετοχή μάλιστα σε σχέση με παλαιότερους νόμους, χωρίς να παρεμβάλλονται οι σύλλογοι και οι παρατάξεις είπε ο υπουργός.
Ωστόσο το ποσοστό των ψήφων των φοιτητών που θα είναι 70% επί του συνόλου των ψήφων των μελών ΔΕΠ εάν ψηφίσουν όλοι, θα «πέφτει» εάν ψηφίσουν λιγότεροι, και εάν τελικά ψηφίσουν οι μισοί θα είναι το 35% επί του συνόλου των μελών ΔΕΠ.
Οι εκλογές των μελών ΔΕΠ επιστρέφουν επίσης στα Τμήματα.
Για τις εκλογές διευθυντών των σχολείων
Στους διευθυντές των σχολείων, σε ένα ποσοστό 33%, ο σύλλογος διδασκόντων σχολείων (δηλαδή οι δάσκαλοι και καθηγητές) θα επηρεάζουν την εκλογή των διευθυντών τους.
Οι εκλογές αυτές στα σχολεία θα προηγούνται της επιλογής των υποψήφιων διευθυντών. Εάν ένας υποψήφιος έχει το 100% της αποδοχής των εκπαιδευτικών θα παίρνει 33% επί των μορίων για την εκλογή του. Εάν πάρει το 50% θα έχει 15% κοκ.
Οι υποψήφιοι για διευθυντές θα καταθέτουν μοριοδοτούμενα προσόντα (10ετη τουλάχιστον προϋπηρεσία, πιστοποιημένη γνώση Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνίας επιπέδου 1, διδακτική εμπειρία, παιδαγωγική συγκρότηση) στα αρμόδια υπηρεσιακά τους συμβούλια πριν την κρίση τους.
Τα μοριοδοτούμενα αυτά προσόντα θα υπολογίζονται σε ένα 66% για την κρίση τους, ενώ καταργείται η συνέντευξη.
Στο νέο εξεταστικό σύστημα δεν αλλάζει κάτι, αλλά παραμένει το ίδιο το περιεχόμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. «Ξεκινάμε όμως διάλογο σήμερα για το εξεταστικό σύστημα που θα ισχύσει μόνιμα τα επόμενα χρόνια» είπε ο κ. Μπαλτάς.
Δεν δόθηκε το σύνολο του νομοσχεδίου από το υπουργείο Παιδείας σήμερα, καθώς προηγείται όπως είπε ο κ Μπαλτάς η ενημέρωση του κοινοβουλευτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στο υπουργείο Παιδείας και καταργούνται τα φροντιστήρια που γίνονταν σε ιδιωτικά σχολεία. Τα φροντιστήρια μάλιστα, ο κ. Μπαλτάς τα χαρακτήρισε ως «πληγή που πρέπει να γιατρευτεί» και αναφέρθηκε σε μια μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει.
Για το θέμα των μετεγγραφών ο υπουργός Παιδείας είπε ότι στο μέλλον θα είναι ελάχιστες, «αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους», ενώ θα συμμορφωθεί το υπουργείο με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα.
Τέλος με Χατζάκη, αλλά και διευθυντές που δεν πειθαρχούν
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρήκε τρόπο να «λύσει» περιπτώσεις όπως αυτή του προέδρου του Εθνικού Θεάτρου κ. Χατζάκη, καθώς θα εισάγει ειδική νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή, με την οποία θα… παύει όλους τους διευθυντές των 300 εποπτευόμενων οργανισμών του υπουργείου Παιδείας και των 200 του υπουργείου Πολιτισμού.
Αλλαγές στο Πολιτισμό
«Ηλεκτρονικό εισιτήριο» θα μπει στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, επιστρέφει η ενιαία τιμή στο βιβλίο και θα δοθούν κίνητρα για ξένες κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα με την επιστροφή φόρων στα συνεργεία άλλων χωρών.
Αλλαγές εξήγγειλε και ο αρμόδιος για θέματα πολιτισμού αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα «κράτος που έχει υποστεί αεροπειρατεία» και πρέπει να επιστρέψει στην νομιμότητα και να κερδίζει και χρήματα.
Σε ερώτηση σχετικά με τον κ. Χατζάκη άφησε αιχμές για αδιαφάνεια κατά την διοίκησή του στο Εθνικό θέατρο και δήλωσε ότι το θέμα είναι το δημόσιο συμφέρον και η εύρυθμη λειτουργία του κράτους. «Το ερώτημα είναι τηρούμε τους νόμους του κράτους ή όχι», δήλωσε.
Ανοικτά μέτωπα και στον αθλητισμό
Η ελληνική κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε εκτοξεύει απειλές’ είπε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα αθλητισμού κ. Σπύρος Κοντονής και έκρινε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε στη χώρα μας οδήγησε σε απαράδεκτα φαινόμενα βίας.
Για ένα «τσουνάμι βίας» που παρέλαβε από τους προκατόχους του μίλησε ο κ Κοντονής, ο οποίος έκανε λόγο για την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα. Είναι προφανές ωστόσο, ότι ο κ. Κοντονής πάει σε σύγκρουση με τις Ομοσπονδίες του χώρου και είπε ότι δεν δέχεται το υπουργείο παρεμβάσεις στον τομέα του και θέλει «καθαρές απαντήσεις στις ερωτήσεις που γίνονται».
Οπως είπε θα γίνει οικονομικός έλεγχος σε όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες σε διάστημα 3ετίας
Ο κ. Κοντονής, αναφερόμενος στο πρόσφατο νομοσχέδιο του για την βία στα γήπεδα, δήώσε ότι αυτοδιοίκητο θα υπάρχει στις αθλητικές Ομοσπονδίες, αλλά θα υπάρχει ο έλεγχος του κράτους και όλες οι Ομοσπονδίες θα διοικούνται με ένα ενιαίο τρόπο. «Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη για τις κινήσεις μας καθώς γι αυτό μας ψήφισε ο ελληνικός λαός», τόνισε. Επίσης είπε ότι το κράτος έχει τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο και δεν υπάρχει περίπτωση να εκχωρήσει τις αρμοδιότητές του.
Κάρτα σίτισης στα σχολεία
Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα εισαχθεί μια κάρτα στα σχολεία στα οποία δεν λειτουργούν κυλικεία (λόγω οικονομικής κρίσης), στην οποία θα πιστώνονται ποσά για τους μαθητές τους και η διάταξη αυτή θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Είπε ακόμη ότι θα υπάρξουν άμισθοι ειδικοί σύμβουλοι του υπουργείου Παιδείας.
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk