«Πύργος της Βαβέλ» έχει στηθεί στο υπουργείο Παιδείας! Δύο διαφορετικοί κόσμοι (εκείνος του αυστηρού πανεπιστημιακού που εκπροσωπεί ο υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς και εκείνος των συνδικαλιστικών συντεχνιών που φέρεται να εκπροσωπεί ο αναπληρωτής του κ. Τάσος Κουράκης) συγκρούονται ανελέητα, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», να φτάσουμε τη Δευτέρα σε απειλές μέχρι και για παραίτηση…
Ποιος από τους δύο εκφώνησε την ύστατη απειλή; Μάρτυρες της οξείας αντιπαράθεσης αναφέρουν το όνομα του κ. Κουράκη.
Με όλα τα χρονοδιαγράμματα να έχουν εξαντληθεί, η ανακοίνωση νέου εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως και περιεχομένων του νέου νομοσχεδίου-«σκούπα» είχε προαναγγελθεί για την εβδομάδα που διανύουμε. Μόνο που κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου σίγουρο…
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», σε συνεδρίαση που έγινε για τα παραπάνω θέματα το μεσημέρι της Δευτέρας, οι διαφωνίες έμοιαζαν τόσο μεγάλες ώστε είναι πιθανόν να αποδειχθούν αγεφύρωτες.
Μάλιστα πιθανολογείται ότι τελικά οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα θα «περάσουν» και αυτές στο νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα που έχει ολοκληρωθεί (όπως οι διατάξεις για την Τράπεζα Θεμάτων και το 9,5 που θα απαιτείται πλέον για την προαγωγή από την μια τάξη στην άλλη) και όχι στο περίφημο πολυνομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Παιδείας.
Οι διαφωνίες
Πού διαφωνούν υπουργός και αναπληρωτής; Από τη μία πλευρά βρίσκεται η επιχειρηματολογία Μπαλτά που θέλει ένα σοβαρό σύστημα εξετάσεων με απαιτητική ύλη και από την άλλη οι απόψεις του κ. Κουράκη για light εξετάσεις, λιγότερη εξεταστέα ύλη, φυσική που δεν θα έχει δυσνόητες έννοιες φυσικής, μαθηματικά που θα είναι βατά κτλ.
«Εγώ είμαι εκπαιδευτικός και σαν τέτοιος σκέφτομαι» φέρεται να είπε ο υπουργός Παιδείας στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Το αποτέλεσμα ήταν φάκελοι να «πηγαίνουν» και να «έρχονται» στο κτίριο του Αμαρουσίου τη Δευτέρα, ενώ τελικά κλήθηκαν «ενισχύσεις» από τον Τομέα Παιδείας του κόμματος, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Η πλευρά Κουράκη μάλιστα έφτασε στο σημείο να απειλήσει με παραίτηση.
Μέσα στο αλαλούμ των τελευταίων ημερών δεν λείπουν και οι επισκέψεις εκπροσώπων των κλάδων καθηγητών πληροφορικής και βιολογίας, οι οποίοι από τις αλλεπάλληλες τις τελευταίες ημέρες διαρροές στελεχών του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ προς «φιλικά» μέσα ενημέρωσης, διαισθάνονται πρόθεση μείωσης της απήχησης των μαθημάτων τους.
Όλα αυτά ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση του εφετινού αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ για τα οποία επίσης δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία. Με το θέμα ασχολείται και ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Δημήτρης Χασάπης, για τον οποίο ανώτατα στελέχη του υπουργείου έλεγαν στο «Βήμα» ότι διαθέτει ιδιαίτερα ευέξαπτο χαρακτήρα που τον εμποδίζει να καταλήγει τελικά σε ώριμες και συναινετικές αποφάσεις.
Περιφερειακοί διευθυντές
Δεύτερη αιτία έντασης μεταξύ υπουργού Παιδείας και αναπληρωτή υπουργού αποτελεί και το θέμα τοποθέτησης των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, για τους οποίους ο μεν κ. Μπαλτάς φέρεται να ζητάει να εφαρμοστεί ο νόμος όπως έχει, ο δε κ. Κουράκης να τάσσεται υπέρ των κομματικών τοποθετήσεων κρίνοντας ότι πρόκειται για θέσεις με πολιτικό πρόσημο.
Επί του παρόντος πάντως ο κ. Κουράκης φέρεται να επιδίδεται σε «πόλεμο φθοράς» εναντίον του υπουργού Παιδείας φροντίζοντας να τον εκθέτει έπειτα από δημόσιες τοποθετήσεις του και να δηλώνει το ακριβώς αντίθετο από αυτόν (πειραματικά σχολεία, Τράπεζα Θεμάτων, εξεταστικό σύστημα), αποδεχόμενος σε αυτή την τακτική τη βοήθεια συνδικαλιστών και ομάδων καθηγητών που ανήκουν στον Τομέα Παιδείας του κόμματος.
Στελέχη και υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας αναπολούσαν τη Δευτέρα στιγμές της αντιπαράθεσης της πρώην υπουργού Παιδείας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου με τον τότε υφυπουργό κ. Γιάννη Πανάρετο, ο οποίος είχε όμως την τιμή να συνομιλεί απευθείας με τον τότε πρωθυπουργό για τα θέματα της αρμοδιότητάς του…

Στο μεταξύ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη που θα γινόταν αύριο Τετάρτη, στο υπουργείο Παιδειας, για τα θέματα των περιφερειακών διευθυντών και των τελικών αποφάσεων για το εξεταστικό σύστημα. Οι αποφάσεις αυτές προαναγγέλονται από το υπουργείο, για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Από το υπουργείο Παιδείας δόθηκε την Τρίτη η εξής ανακοίνωση: «Σχετικά με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τα οποία αφορούν ισχυρισμούς ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά και του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τάσου Κουράκη, για τα επίκαιρα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων και του τρόπου επιλογής Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και Διευθυντών Σχολείων αμφότεροι οι Υπουργοί δηλώνουν κατηγορηματικά ότι υπάρχει απόλυτη συνεργασία στα εν λόγω θέματα μεταξύ των επιτελείων τους. Ο κοινός σκοπός τους είναι ένας: η εύρεση της βέλτιστης λύσης προς όφελος των μαθητών, των εκπαιδευτικών και εν γένει της εκπαίδευσης. Επισημαίνεται πως οτιδήποτε άλλο λέγεται ή γράφεται συνιστούν μυθεύματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Άλλωστε, με τη δημοσιοποίηση των τελικών αποφάσεων την ερχόμενη εβδομάδα, όλοι οι ισχυρισμοί θα αποδειχθούν ανυπόστατοι».