Τα αμύγδαλα και γενικά οι ξηροί καρποί δίνουν ενέργεια και έχουν σημαντική θέση στο πρωινό. Με βάση αυτή τη συνταγή, ζητήστε από τα παιδιά σας να φανταστούν τι θα ήθελαν να βάλουν μέσα και πειραματιστείτε με ό,τι τους αρέσει. Μπορείτε να δοκιμάσετε όποια χόρτα θέλετε (βρασμένα και ψιλοκομμένα), βασιλικό και άλλα αρωματικά (θυμάρι, ρίγανη, θρούμπι), πιπεριές, διάφορα τυριά και κάθε είδους ξηρό καρπό.

Για 1 στενόμακρη φόρμα του κέικ, ανακατεύω σε ένα μπολ 4 αβγά, 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, 1½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ. Προσθέτω ½ φλ. αμύγδαλα, ασπρισμένα και χονδροκομμένα, ½ φλ. φέτα, τριμμένη, ½ φλ. τυρί μετσοβόνε, κομμένο σε μικρούς κύβους και 1 φλ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες και ανακατεύω καλά.

Μεταφέρω το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα και ψήνω στον φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Για να ελέγξω αν έχει ψηθεί εσωτερικά, βυθίζω τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.