ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για την γκανάς λευκής σοκολάτας

125 ml γάλα, κρύο

10 γρ. κορν φλάουρ

125 ml κρέμα γάλακτος

250 γρ. λευκή σοκολάτα, λιωμένη σε μπεν μαρί

5 ml νερό, σε θ.δ.

Για τα σουφλέ

4 αβγά και 4 κρόκοι

100 γρ. ζάχαρη

200 γρ. βούτυρο αγελάδος

200 γρ. κουβερτούρα, 55% περιεκτικότητα σε κακάο

50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

βούτυρο και αλεύρι, για τα σκεύη

έτοιμο παγωτό βανίλια (προαιρετικά)

EKTEΛΕΣΗ

Γκανάς: Αναμειγνύουμε το γάλα με το κορν φλάουρ και τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι, μαζί με την κρέμα γάλακτος. Ζεσταίνουμε το μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα. Τη ρίχνουμε σε μια μπασίνα μαζί με τη λιωμένη σοκολάτα και ομογενοποιούμε το μείγμα, με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε και μοιράζουμε την γκανάς σε παγοθήκες σιλικόνης. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες, μέχρι να παγώσουν εντελώς.

Σουφλέ σοκολάτας: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Σε μπεν μαρί λιώνουμε μαζί το βούτυρο και την κουβερτούρα και, αφού κρυώσουν λίγο, τα προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών, ανακατεύοντας καλά. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ομογενοποιούμε.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 4 ατομικά, πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ διαμέτρου 8 εκ. και μοιράζουμε σε αυτά το μείγμα των αβγών. Στο κέντρο του καθενός βάζουμε ένα κομμάτι από την παγωμένη γκανάς λευκής σοκολάτας και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βγάζουμε τα σουφλέ από την κατάψυξη και τα ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά. Σερβίρουμε ιδανικά με έτοιμο παγωτό βανίλια.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.