Το πολιτικό ταμείο του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής κάνουν όλοι στη Νέα Δημοκρατία και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος οργανώνονται, ενώ η σημερινή ηγετική ομάδα υπό τον Αντώνη Σαμαρά διαμορφώνει τη στρατηγική της για την επόμενη μέρα.

Η κεντροδεξιά παράταξη, μετά από δυόμιση χρόνια στα κυβερνητικά έδρανα, επέστρεψε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό από μόνο του ως γεγονός συνιστά μια νέα πραγματικότητα, ενώ τη θέτει σε φάση έντονης…ενδοσκόπησης.

Μέχρι στιγμής συνθήκες αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά δεν έχουν διαμορφωθεί, αλλά σταδιακά, από τις επόμενες ώρες θα αρχίσουν τα πυρά κατά της ηγεσίας τόσο για την πολιτική όσο και την επικοινωνιακή στρατηγική.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του και οι συσκέψεις τις επόμενες ημέρες θα είναι πολλές για την αναδιανομή και ρόλων στο εσωτερικό του κόμματος. Ήδη, στην πρώτη σύσκεψη άνοιξε η συζήτηση για το εάν θα πρέπει ή όχι να γίνει έκτακτο συνέδριο, αλλά αποφάσεις ακόμα είναι νωρίς να ληφθούν.

«Όταν καθίσει η σκόνη, με ηρεμία θα εξεταστούν όλα…Προέχει η ψυχραιμία» λένε κεντρικά στελέχη που είναι κοντά στον κ. Σαμαρά, ενώ άλλοι κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ έχουν τοποθετηθεί ζητώντας την σύγκληση των οργάνων προκειμένου να αναλυθούν τα αίτια της ήττας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επικοινώνησε χθες με όλους τους βουλευτές του κόμματος για να τους συγχαρεί για την εκλογή τους και τους ανέφερε ότι ο ίδιος εγγυάται την επόμενη μέρα.

Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς ο κ. Σαμαράς θέλει σε αυτή τη νέα φάση της προεδρίας του να είναι πιο κοντά στην Κ.Ο., ενώ από το βράδυ της Κυριακής διεμήνυσε πως θα μείνει στις επάλξεις και αυτός θα εγγυηθεί το ρόλο που θα διαδραματίσει το κόμμα ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι πρώτες κινήσεις πάντως έδειξαν ότι η ΝΔ επιλέγει τη σκληρή αντιπολίτευση, ενώ αρνητική εντύπωση προκάλεσε σε μεγάλο τμήμα του κόμματος, η μη παρουσία του κ. Σαμαρά στην άτυπη τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Οι κινήσεις αυτές δεν τιμούν την παράταξη και την αστική της παράδοση» ήταν το πιο ήπιο σχόλιο.

Η ακτινογραφία της Κ.Ο. έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί και πως διαμορφώνονται οι εσωτερικές ισορροπίες. Όλοι αυτή τη στιγμή μετρούν δυνάμεις ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων και συζητούν το ρόλο που θα διαδραματίσουν πρόσωπα όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Νίκος Δένδιας που κατέλαβε την πρώτη θέση στην Β΄ Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάκης Βορίδης.

Με μια πρώτη ματιά θα δει κανείς ότι στην Κ.Ο. η φιλελεύθερη ομάδα διατήρησε τις δυνάμεις της, αν και έχει καταγράψει απώλειες, υπάρχει ενίσχυση της ομάδας των βουλευτών που ομνύουν πίστη στον κ. Σαμαρά, ενώ είναι σαφές ότι η πλειοψηφία των βουλευτών είναι καραμανλικοί.

Ο ρόλος των καραμανλικών θα είναι καθοριστικός, παρά τον πόλεμο που δέχθηκαν σε πολλές περιφέρειες και τη μη εκλογή αρκετών προσώπων, όπως π.χ. οι Ανδρέας Κουτσούμπας, στενός φίλος του κ. Καραμανλή που εκλέγεται στην Βοιωτία, ο Σταύρος Καλογιάννης στα Γιάννενα, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος στην Αρκαδία και ο Αντώνης Μπέζας στην Θεσπρωτία.

Στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για τη φυσιογνωμία της ΝΔ και τη στρατηγική της επόμενης μέρας, καθώς το κόμμα δεν μπορεί πλέον να γείρει προς τα δεξιά όπως λένε πολλά κορυφαία στελέχη, καθώς ήδη υπάρχει ισχυρή άκρα δεξιά, και άρα πρέπει να στραφεί προς το κέντρο, μετά και την περαιτέρω μείωση της δύναμης του ΠαΣοΚ.

Αποδέκτης της γκρίνιας και της δυσαρέσκειας έχει γίνει και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τονίζει σε όλους ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης και ζητεί χαμηλούς τόνους.