Το θέμα της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ στη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Σε κλίμα ανησυχίας και έντονων προβληματισμών για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα, συνεδριάζει την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου η Σύνοδος Πρυτάνεων.

Σε κλίμα ανησυχίας και έντονων προβληματισμών για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα, συνεδριάζει την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου η Σύνοδος Πρυτάνεων.

Με οξύ το θέμα της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ, αλλά και τις πληγές που άνοιξε το θέμα των μετεγγραφών ακόμη νωπές, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τους επόμενους μήνες της λειτουργίας τους.
Η διοίκηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από τη πλευρά της εκπέμπει για μια ακόμη φορά «σήμα κινδύνου».
«Σε περίπτωση που δεν εξασφαλισθούν όπως δηλώθηκε στις συναντήσεις με το υπουργείο Παιδείας εγκαίρως πρόσθετα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, η λειτουργία του Ιδρύματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη εντός του 2015» αναφέρεται σε δραματική σημερινή ανακοίνωση του Συγκλήτου του Ιδρύματος.
Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΜΠ:
– Η εντολή από την Πολιτεία κατάρτισης προϋπολογισμού με μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα 3.800.000 ευρώ (9% υποχρεωτικό πλεόνασμα στα 4.200.000 ευρώ) αντιστοιχεί σε μείωση της επιχορήγησης κατά 65% σε επίπεδο πενταετίας και δεν επαρκεί πλέον για την αντιμετώπιση ούτε των ανελαστικών δαπανών του ΕΜΠ (ρεύμα, τηλέφωνο, καθαριότητα, συντήρηση κλπ).
– Το Ίδρυμα δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του ούτε με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του 2014 και προφανώς η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με την κατάρτιση ενός παραπέρα μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015. Η κατάθεση του συνημμένου προτεινόμενου μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015 στην παρούσα φάση γίνεται αποδεκτή μόνο για την εξασφάλιση δυνατότητας άντλησης πόρων κατά τους πρώτους μήνες του 2015.
– Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος λόγω των μετεγγραφών οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές του Ιδρύματος αναμένεται να αυξηθούν κατά 75% περίπου με συνακόλουθη σημαντική αύξηση των συναφών δαπανών για εκπαιδευτικά όργανα, αναλώσιμα εργαστηριακών ασκήσεων, πρακτικές ασκήσεις, σίτιση κλπ.
– Σε περίπτωση που δεν εξασφαλισθούν όπως δηλώθηκε στις συναντήσεις με το υπουργείο Παιδείας εγκαίρως πρόσθετα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, η λειτουργία του Ιδρύματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη εντός του 2015.
Η Σύγκλητος του Ιδρύματος, τονίζει ότι υποχρέωση των μελών της είναι να φέρουν το πρόβλημα στην επιφάνεια αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους έναντι της ελληνικής κοινωνίας.
Η Πολιτεία, τονίζει η Σύγκλητος, πρέπει άμεσα να αναλάβει τις δικές της ευθύνες πριν το Ίδρυμα οδηγηθεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας. Η Σύγκλητος καλεί επίσης τα ΑΕΙ της χώρας, που όλα αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, να συντονίσουν συγκεκριμένες αντιδράσεις διαμαρτυρίας την περίοδο μετά την επικείμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk