ΟΛΠ: Μετ’ εμποδίων ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση

Mετ’ εμποδίων πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ με θέμα την έγκριση της Συμφωνίας Β’ Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης ΟΛΠ Α.Ε. – ΣΕΠ Α.Ε..

Mετ’ εμποδίων πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ με θέμα την έγκριση της Συμφωνίας Β’ Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης ΟΛΠ Α.Ε. – ΣΕΠ Α.Ε..

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΛΠ η Συνέλευση έγινε «μετά από μικρή καθυστέρηση, λόγω παρεμπόδισης εισόδου στην αίθουσα από τα προεδρεία των συνδικαλιστικών συλλόγων του Οργανισμού. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε όπως είχε ανακοινωθεί εντός της έδρας της εταιρίας σε παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων».
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, που διαφωνούν με τη συμφωνία, ζήτησαν αναβολή της συνέλευσης υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που το σχέδιο του φιλικού διακανονισμού τροποποιήθηκε, παρά το γεγονός ότι είχαν τεθεί δύο βασικοί όροι από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα πρέπει να κριθεί εκ νέου από το ίδιο όργανο, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση.

Σε τεταμένο κλίμα τα προεδρεία των συνδικαλιστικών συλλόγων των εργαζομένων προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διοίκηση να μπει στην αίθουσα της συνέλευσης, προκαλώντας μικροένταση.

Στη Συνέλευση, η οποία είχε απαρτία, παρέστησαν μέτοχοι, οι οποίοι εκπροσωπούσαν το 82,62% των μετόχων του Οργανισμού και είχαν εμπρόθεσμα δηλώσει τη συμμετοχή τους.
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης χαρακτήρισε τη Συμφωνία «Επιχειρηματική – επενδυτική Σύμβαση Παραχώρησης», η οποία θα επιφέρει σημαντικά έσοδα και κέρδη στον ΟΛΠ Α.Ε. και η οποία ουδεμία σχέση έχει με την επιχειρούμενη πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού.

Παρουσιάζοντας τις βασικές παραμέτρους του έργου και τις αναγκαίες προσαρμογές που έγιναν λόγω της Απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 230.000.000 €. Αυξάνεται η ετήσια δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ σε 6.200.000 TEU (κιβώτια) από 3.700.000. Το μεταβλητό αντάλλαγμα παραμένει σταθερό στο 24,5% επί των εσόδων της ΣΕΠ, ενώ επεκτείνονται τα σταθερά ανταλλάγματα Ι και ΙΙ (ενοίκια έκτασης και μήκος προβλητών) και στο Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ. Στη θέση του ελαχίστου εγγυημένου ανταλλάγματος μετά το 2021, το οποίο υπό όρους αναστέλλεται, καθιερώνεται ως αντιστάθμισμα αυξημένη “εγγυημένη δυναμικότητα” και “ελάχιστη εγγυημένη δυναμικότητα” ύψους 4.750.000 TEU και 3.087.500 TEU αντιστοίχως. Η Καθαρά Παρούσα Αξία της Σύμβασης ΣΕΠ αυξάνεται από 498 εκ. Ευρώ σε 678 -1.073 εκατ. ευρώ και κατασκευάζεται από τη ΣΕΠ ΑΕ για λογαριασμό του ΟΛΠ ΑΕ, ο νέος Προβλήτας Πετρελαιοειδών με ευνοϊκούς χρηματοοικονομικούς όρους».

Στην ανακοίνωση του ΟΛΠ σημειώνεται ότι το συνολικό έργο θα κατασκευασθεί σε θαλάσσιο χώρο και δεν παραχωρείται, όπως έγινε το 2009, ενεργός παραγωγικός χώρος, ενώ δεν θα υπάρξει επίπτωση στις θέσεις εργασίας και το εργασιακό καθεστώς του ΟΛΠ.
Επίσης για την τελική προσαρμογή των όρων της Σύμβασης, τηρήθηκαν οι παράμετροι του σκεπτικού της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Μετά την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση και την υπογραφή της Συμφωνίας, το τελικό κείμενο θα αποσταλεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.
Μετά τη Γενική Συνέλευση ο κ. Ανωμερίτης δήλωσε: «Είναι κρίμα να εμποδίζεται μια ανοιχτή εταιρική διαδικασία με αντιδημοκρατικό τρόπο από μικρή ομάδα συνδικαλιστών, των οποίων δύο εκπρόσωποι συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και παγίως στις Γενικές Συνελεύσεις λαμβάνουν το λόγο εκθέτοντας τις απόψεις τους. Και είναι ακόμη πιο κρίμα γιατί με έναν τέτοιο τρόπο επιχειρείται να παρεμποδισθεί μια επένδυση 230 εκατ. ευρώ, για την οποία ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες διαφάνειας επί δύο χρόνια και η οποία φέρει στον ΟΛΠ ΑΕ σημαντικά κέρδη και στην εθνική οικονομία αναπτυξιακές προοπτικές».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk