Στη γενναιότερη και πιο εκτεταμένη μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό τις τελευταίες δεκαετίες προχωρά με προεδρική πράξη ο Μπαράκ Ομπάμα, παρακάμπτοντας το αμερικανικό Κογκρέσο και στήνοντας πεδίο μάχης με τους Ρεπουμπλικανούς. Το νέο πλαίσιο θα δώσει νομική αναγνώριση σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά και ήδη το αντίπαλο κόμμα ξεκίνησε την επίθεση, λέγοντας πως ο «πρόεδρος κυβερνά σαν να ήταν αυτοκράτορας».

«Σήμερα, το σύστημα μετανάστευσης που διαθέτουμε είναι κατακερματισμένο και όλοι το γνωρίζουν αυτό»,
είπε ο Ομπάμα, ανακοινώνοντας τους όρους που θα ισχύουν και θα επιτρέψουν σε εκατομμύρια μεταναστών χωρίς τα απαραίτητα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα να αποφύγουν την απέλαση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ένα «πιο δίκαιο και ισορροπημένο» σύστημα μετανάστευσης με μια σειρά μέτρων που προβλέπουν την προσωρινή νομιμοποίηση των περίπου πέντε εκατομμυρίων μη νόμιμων μεταναστών που ζουν υπό την απειλή της απέλασης.

«Μια συνολική αμνηστία θα ήταν άδικη. Αλλά και οι μαζικές απελάσεις θα είναι αδύνατες και σε αντίθεση με τη φύση μας» ανέφερε ο Ομπάμα.

«Είμαστε και θα είμαστε πάντα ένα έθνος μεταναστών», είπε ο αμερικανός πρόεδρος και απευθυνόμενος στα εκατομμύρια των μεταναστών χωρίς τα νόμιμα έγγραφα ανέφερε: «Μπορείτε να βγείτε από τις σκιές και να πάτε προς τη νόμιμη οδό».

Σφοδρές oι αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών

Οι ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι του Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισαν ως αντισυνταγματική την προτεινόμενη από τον αμερικανό πρόεδρο νομιμοποίηση πέντε εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών και υποσχέθηκαν να την πολεμήσουν στο Κογκρέσο αλλά και στα δικαστήρια.

«Αυτό το σχέδιο δεν είναι σύννομο με τη λειτουργία της δημοκρατίας μας», είπε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ. «Ο πρόεδρος (Ομπάμα) έχει επανειλημμένως πει ότι δεν είναι βασιλιάς ή αυτοκράτορας, αλλά συμπεριφέρεται ως τέτοιος» συμπλήρωσε.

Τα μέτρα «είναι αντισυνταγματικά και απειλούν τη δημοκρατία μας», δήλωσε και ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Μάικλ Μακόουλ. Ο ρεπουμπλικάνος υπουργός Δικαιοσύνης του Τέξας και κυβερνήτης από τον Ιανουάριο Γκρέγκ Αμποτ ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει το θέμα στις αίθουσες του δικαστηρίου.

«Οι Τεξανοί έχουν πληρώσει τις συνέπειες των δικτατορικών πολιτικών του προέδρου Ομπάμα σχετικά με τη μετανάστευση» ανέφερε ο Αμποτ. «Είμαι έτοιμος να αμφισβητήσω τον πρόεδρο Ομπάμα στο δικαστήριο για να αποκαταστήσω την κυριαρχία της πολιτείας μας και τη διασφάλιση του κράτους δικαίου».

Παρόμοιες απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη απηύθυναν και άλλοι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές όπως ο Τζον Μακέιν. «Η μετανάστευση είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί από τους εκπροσώπους του λαού, όχι με διάταγμα» είπε ο Τζον Μακέιν.

«Εχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να καταπολεμήσουμε αυτή την κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας, η οποία δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα» ανέφερε και ο Κέβιν Μακάρθι, επικεφαλής της ρεπουμπλικάνικης πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.