Γερμανία: Αύξηση δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο

Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη γερμανική οικονομία του ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες.

Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη γερμανική οικονομία του ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες.

Το ινστιτούτο ευρωπαϊκών οικονομικών ερευνών ZEW ανακοίνωσε ότι ο δείκτης των προσδοκιών των επενδυτών και αναλυτών, ο οποίος αποσκοπεί στην πρόβλεψη των οικονομικών εξελίξεων μετά από έξι μήνες, αυξήθηκε στις 11,5 μονάδες από 3,6 μονάδες τον Οκτώβριο.

Πάντως, παρά την σημαντική άνοδο, που οδήγησε σε ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ο πρόεδρος του γερμανικού think tank ZEW είπε ότι αν και υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης στην γερμανική οικονομία η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη.

«Νομίζουμε ότι είναι μια σταθεροποίηση που οφείλεται κυρίως στα νούμερα του ΑΕΠ», είπε ο Clement Fuest αναφερόμενος στην άνοδο κατά 0,1% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο λόγω της των ενίσχυσης των καταναλωτικών δαπανών.

Πρόσθεσε ότι το οικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις την εξέλιξή του κλίματος τους επόμενες μήνες.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας αυξήθηκε 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωσή του στο προηγούμενο τρίμηνο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει εφαρμόσει πρωτοφανή μέτρα στήριξης για να ενισχύσει την ανάκαμψη της περιοχής και έχει δεσμευθεί να λάβει και άλλα μέτρα, εάν χρειαστεί.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο, περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ η Γαλλία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,3%.

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο προήλθε κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, καθώς οι επενδύσεις παραγωγικού εξοπλισμού μειώθηκαν και η κατασκευαστική δραστηριότητα και τα αποθέματα μειώθηκαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk