Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τη Δευτέρα σε μια συνοικία της πόλης, με αφορμή τον θάνατο ενός οδηγού λεωφορείου ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο όχημά του σε ένα πάρκινγκ.

Η ισραηλινή αστυνομία πιστεύει ότι ο 32χρονος Γιούσεφ αλ Ραμούνι αυτοκτόνησε, καθώς στο σώμα του δεν βρέθηκαν αμυχές ή άλλες ενδείξεις ότι είχε προηγηθεί πάλη. «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι είναι κάτι άλλο πέραν της αυτοκτονίας» είπε ο εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών Μίκι Ρόζενφελντ.

Από τη νεκροτομή που έγινε παρουσία και ενός Παλαιστίνιου γιατρού, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του Ραμούνι, δεν βρέθηκαν επίσης στοιχεία που να παραπέμπουν σε φόνο.

Ωστόσο η οικογένεια είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο 32χρονος οδηγός δεν είχε καμία πρόθεση να αυτοκτονήσει και επέρριψε την ευθύνη σε «ριζοσπάστες Εβραίους» που τον δολοφόνησαν.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, την οποία επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο οδηγός δεν είχε κανένα λόγο να αυτοκτονήσει και το σώμα του έφερε σημάδια βίας.

Ο αδελφός του, Λούι, δήλωσε στο Reuters ότι «είναι αδύνατον να αυτοκτόνησε ο αδελφός του, που ήταν πατέρας δύο μικρών παιδιών και ζούσε ευτυχισμένος με τη γυναίκα του και την οικογένειά του»

«Είδα το πτώμα χθες βράδυ και είδα μώλωπες και σημάδια από δάκτυλα που έδειχναν ότι τον είχαν χτυπήσει. Στην πλάτη του επίσης υπήρχε ένας μώλωπας, σαν να είχε χτυπηθεί με σκληρό αντικείμενο» ανέφερε.

«Είδαμε σημάδια βίας στο σώμα του»
δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συναδέλφους του, ο Μουατάσεμ Φάκεχ. «Ήταν κρεμασμένος από τα σκαλιά μέσα στο λεωφορείο σε μέρος όπου είναι αδύνατο να κρεμαστεί μόνος του».

Συγκρούσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Εξαγριωμένοι κάτοικοι της συνοικίας, όπου κατοικούσε το θύμα, καθώς και άλλοι Παλαιστίνιοι από το Αμπού Ντις, εκτόξευσαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας. Επίσης, οι Παλαιστίνιοι οδηγοί της εταιρείας Egged όπου εργαζόταν ο Ραμούνι, κήρυξαν απεργία και στο Αμπού Ντις πολλά καταστήματα έκλεισαν.

Η ισλαμιστική Χαμάς και η ένοπλη πτέρυγά της, οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ, εξέδωσαν ανακοινώσεις κατηγορώντας τους «σιωνιστές» για τον θάνατο του Ραμούνι και ορκίστηκαν ότι θα πάρουν εκδίκηση.

Ο θάνατος του οδηγού πυροδότησε ακόμη περισσότερο την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιερουσαλήμ όπου έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλα επεισόδια με μαχαιρώματα, πυροβολισμούς, λιθοβολισμούς και επιθέσεις με αυτοκίνητα.

Αφορμή για τη νέα κρίση στις σχέσεις μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών αποτελεί η πρόσβαση των τελευταίων στον ιερό χώρο της Πλατείας των Τεμενών που οι μουσουλμάνοι αποκαλούν Ευγενές Ιερό και οι Εβραίοι Όρος του Ναού.

Παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει το καθεστώς της Πλατείας και να επιτρέπει στο εξής την πρόσβαση των Εβραίων πιστών σε αυτήν.