Σε αντίθεση με την ελληνική περίπτωση, όπου οι επενδυτές όχι μόνο διστάζουν να προχωρήσουν σε μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αποχωρούν κακήν κακώς, ο Κουμάρ Μανγκάλαμ Μπίρλα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της χώρας του.
Ο επιχειρηματίας και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ινδίας, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 7 δισ. δολάρια, το 2013 είχε δηλώσει ότι τα τελευταία χρόνια ο όμιλός του, Aditya Birla Group, προτιμούσε να επενδύει σε χώρες όπως η Ινδονησία και η Βραζιλία εξαιτίας της αστάθειας του πλαισίου του επιχειρείν της χώρας. Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μπίρλα τόνισε ότι η Ινδία ξαναμπήκε στον χάρτη των επενδυτικών του σχεδίων καθώς η νέα κυβέρνηση της χώρας με επικεφαλής τον Ναρέντρα Μόντι προσπαθεί να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς και διευκολύνοντας μέσω νέων νομοθετικών ρυθμίσεων την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα.
Εσοδα 45 δισ. δολαρίων


Η Aditya Birla Group είναι ένας όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, που εκτείνονται από την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων και την τσιμεντοβιομηχανία ως το λιανικό εμπόριο και τις τηλεπικοινωνίες, με παρουσία σε περισσότερες από 35 χώρες παγκοσμίως, ενώ τα συνολικά της έσοδα ξεπερνούν τα 45 δισ. δολάρια τον χρόνο. Οι αρχικές προβλέψεις του ομίλου, μάλιστα, έκαναν λόγο για αύξηση του ποσού αυτού στα 65 δισ. δολάρια ως το 2016 αλλά η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των έργων και διάφορα προβλήματα στον κλάδο της εξόρυξης του άνθρακα τον οδήγησαν σε αναθεώρηση των προσδοκιών του.

«Τα επόμενα πέντε χρόνια, όταν θα κληθούμε να λάβουμε μια επενδυτική απόφαση, η Ινδία θα είναι η πρώτη μας επιλογή»
επισημαίνει ο ηλικίας 47 ετών Μπίρλα, η οικογένεια του οποίου ίδρυσε και διοικεί την επιχείρηση από το 1857. Η Ινδία αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των εσόδων του ομίλου και το μερίδιο αυτό αναμένεται να αυξηθεί αν οι επενδύσεις του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία στην εσωτερική δραστηριότητα τονωθούν επιπλέον.
Ωστόσο, αρκετά είναι τα σχέδια και για επενδύσεις στο εξωτερικό. Ο όμιλος μπορεί να αγοράσει κάποια περιουσιακά στοιχεία των τσιμεντοβιομηχανιών Holcim Ltd. και Lafarge SA που συγχωνεύθηκαν, ενώ είναι επίσης ανοικτός στην απόκτηση εργοστασίων στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, αναζητεί την ευκαιρία εξαγοράς μιας εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου ενώ ο Μπίρλα δεν απέκλεισε το γεγονός να ιδρύσει μία από την αρχή. Τέλος, έντονο είναι το ενδιαφέρον που εξέφρασε ο ινδός μάνατζερ για επιπλέον επενδύσεις στις ΗΠΑ –το 2007 εξαγόρασε την εταιρεία παραγωγής φύλλων αλουμινίου Novelis αντί 5,8 δισ. δολαρίων –καθώς, όπως δήλωσε, «στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην Ινδία, πολιτική και οικονομία είναι εντελώς διαχωρισμένα. Αυτό φιλοδοξεί να κάνει αυτή η νέα κυβέρνηση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ