Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, λόγω των απορριμμάτων που υπάρχουν σε απόσταση αναπνοής, καθώς περίπου στα 200μ. απόσταση λειτουργεί χώρος προσωρινής εναπόθεσης σκουπιδιών. «Δεν τολμάμε να ανοίξουμε το παράθυρο» από τις μύγες, δηλώνει γιατρός του νοσοκομείου.

Πέρα από τη δυσοσμία, μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν οι μύγες που έχουν κατακλύσει όλους τους χώρους του νοσοκομείου, ακόμα και το χειρουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες την Δευτέρα ανεστάλη η λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής, καθώς υπήρχε «υπερσυνωστισμός» από μύγες, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά.

Από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε η μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου, κάτι που θα δώσει προσωρινή λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, καθώς από τις αρχές του νέου έτους θα πρέπει να αναζητηθεί άλλο μέρος εναπόθεσης.

«Οι μύγες και τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας και συντονιστής-διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής, Ευάγγελος Παπαγεωργίου, τόνισε πως πρέπει να απομακρυνθούν τα απορρίμματα από εκείνο το σημείο για να μην προκύψει επιδημία μέσα στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Οι μύγες είναι παντού μέσα στο νοσοκομείο, από το χειρουργείο μέχρι τους θαλάμους και τα γραφεία ιατρών. Από τις μύγες και τα κουνούπια μπορούν να μεταδοθούν πολύ σοβαρές ασθένειες. Λόγου χάρη από δερματικές ασθένειες μέχρι και προβλήματα στο αναπνευστικό. Σαφώς και δεν μπορούμε να επιρρίψουμε όλες τις ευθύνες στην νέα Δημοτική Αρχή, αλλά δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «η λύση που έχει προταθεί είναι να γίνεται η εναπόθεση στην περιοχή Τριανταφυλλιά, η οποία είναι στην Αμαλιάδα. Αυτό δεν έχει προχωρήσει γιατί είχε ενστάσεις ο προηγούμενος δήμαρχος Αμαλιάδας, ο οποίος είναι και γιατρός»…

«Δεν τολμάμε να ανοίξουμε το παράθυρο»

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και συντονιστής-διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του «Ανδρέας Παπανδρέου», Αθανάσιος Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι τραγική όχι μόνο για το νοσοκομείο, αλλά για όλη τη πόλη.

«Η απόσταση του χώρου εναπόθεσης των σκουπιδιών από το νοσοκομείο είναι περίπου 200μ. Αυτή την στιγμή εκεί υπάρχουν πάνω από χίλιους τόνους σκουπιδιών, τα οποία βρίσκονται εκεί πάρα πολύ καιρό. Το τραγικό είναι πως υπάρχουν πολίτες που κινητοποιούνται για να μην ταφούν τα σκουπίδια σε άλλα απόμερα μέρη, αλλά τους φαίνεται λογικό να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το νοσοκομείο» ανέφερε.

Όσον αφορά την μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου τόνισε ότι «το θέμα είναι πως η Ναύπακτος δεν είναι μόνιμη λύση και το ερώτημα που γεννάται είναι το τι θα γίνει επιτέλους για να λύσουμε μια και καλή αυτό το μεγάλο πρόβλημα, αφού κινδυνεύει η ζωή μας».

«Για 12η φορά ο Δήμος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Ο δήμαρχος Πύργου, Γαβριήλ Λιάτσης, ανέφερε πως ο Δήμος βρίσκεται για 12η φορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ πρόσθεσε ότι «κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δώσουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει από την Δευτέρα 6 νταλίκες να μεταφέρουν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου».

«Επιλέξαμε την καλύτερη δυνατή λύση»

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Θεμάτων του Δήμου Πύργου, Γιώργος Ανδριόλας, δήλωσε στο in.gr ότι ο τρόπος για να αντιμετωπίσει ένας Δήμος το πρόβλημα με τα σκουπίδια είναι είτε να έχει ΧΥΤΑ, είτε εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, με τον Δήμο Πύργου να μην έχει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

«Είχαμε δύο λύσεις: είτε να αφήναμε τα σκουπίδια στους δρόμους και να υπάρχει περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, είτε να τα μεταφέρουμε στο οικόπεδο που είναι πλησίον του νοσοκομείου. Επιλέξαμε το δεύτερο».

Μπαλάκι του πινκ-πονκ ο Δήμος

Όσον αφορά τις γραφειοκρατικές αντιξοότητες, ο κ. Ανδριόλας τόνισε ότι ο Δήμος έχει γίνει μπαλάκι του πινκ-πονκ ανάμεσα στην Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Συγκεκριμένα είπε: «Δεκαπέντε μέρες αφότου αναλάβαμε καταθέσαμε φάκελο στην υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να δοθεί λύση, όμως εκείνη μας παρέπεμψε στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Εκεί που περιμέναμε μία μόνο υπογραφή για να λυθεί το ζήτημα, η Περιφέρεια αποφάσισε ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα το θέμα και μας είπε να στραφούμε και πάλι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Σχετικά με τις αντιδράσεις των πολιτών για αυτό το δυσεπίλυτο πρόβλημα ανέφερε πως «καταλαβαίνω απόλυτα όσους διαμαρτύρονται, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είμαστε ψυχασθενείς και γαϊδούρια και σαφώς δεν μας αρέσει αυτή η κατάσταση. Προσπαθούμε από τότε που αναλάβαμε να βρούμε μία λύση».