Προβληματίζει τους βιοτέχνες η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Φόβους εκφράζουν οι επιχειρηματίες ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον εμπράγματες εγγυήσεις και για άλλη μια φορά θα βρεθούν εγκλωβισμένοι, αναφέρει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας σχετικά με τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων.

Φόβους εκφράζουν οι επιχειρηματίες ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον εμπράγματες εγγυήσεις και για άλλη μια φορά θα βρεθούν εγκλωβισμένοι, όπως αναφέρει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας σε ανακοίνωσή του για τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων.

Αν και με σοβαρή καθυστέρηση, σημειώνει το ΒΕΑ, ωστόσο η ρύθμιση αποτελεί σε «πρώτη ανάγνωση» το τελευταίο σωσίβιο στην αγορά για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Ωστόσο, η «δεύτερη ανάγνωση» είναι που προβληματίζει τους βιοτέχνες και προκαλεί ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του νόμου.

Σημειώνεται ότι πάγια θέση του επιμελητηρίου είναι να αντιμετωπίζονται ενιαία τα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες και ζητάει γενναία και με σαφή κριτήρια υπαγωγής, ρύθμιση, ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να δοθούν τα εχέγγυα στον επιχειρηματία, ώστε να παλέψει -ακόμη και να ρισκάρει- για την επανεκκίνηση της επιχείρησής του.

Με τη νέα ρύθμιση, εκτιμάται ότι συνεχίζεται ο ρυθμιστικός και αποφασιστικός ρόλος των τραπεζών, από τη διακριτική ευχέρεια των οποίων θα εξαρτηθεί η επανεκκίνηση της επιχείρησης, εφόσον δεν προκαθορίζονται περιοριστικά και σαφή κριτήρια.

Την ίδια στιγμή, «θολό» αναφέρει το ΒΕΑ ότι παραμένει το τοπίο και σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της «καθαρής περιουσιακής κατάστασης» της επιχείρησης ως προϋπόθεση, καθώς και στο είδος των δανείων που αφορά η ρύθμιση.

Θεωρεί ότι χρειάζεται άμεσα αποσαφήνιση στα «σκοτεινά σημεία» και αυστηρότερη οριοθέτηση του ρόλου των τραπεζών.

«Οι αντικρουόμενες δηλώσεις του πρώην υπουργού Ανάπτυξης και των υπευθύνων των τραπεζών για τη λύση των «κόκκινων» δανείων μας εκπλήσσουν αρνητικά. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι δεν βοηθούν στη λύση του προβλήματος αυτού.»

» Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και οι τράπεζες θα πρέπει να αντιληφθούν τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οφείλουν να συμβάλουν τα μέγιστα στη στήριξη και όχι στην υπονόμευσή τους», επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk