Οι ισραηλινές αρχές ενίσχυσαν, την Πέμπτη, τα μέτρα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, την επομένη μιας ημέρας βιαιοτήτων που σημαδεύτηκε από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου.

Μετά την επίθεση αυτή, τη δεύτερη που είχε στόχο επιβάτες που κατέβαιναν από το τραμ μέσα σε τρεις εβδομάδες, οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν από νωρίς σήμερα να τοποθετούν μπλοκ από μπετόν για να προστατεύσουν τις στάσεις όπου οι επιβάτες περιμένουν, κατά μήκος της γραμμής του τραμ.

Η νύχτα σημαδεύτηκε από συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών αστυνομικών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κυρίως στον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ απ’ όπου καταγόταν ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, ο οποίος σκοτώθηκε επί τόπου από την ισραηλινή αστυνομία.

Η αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα σε συνοικίες της παλαιστινιακής πλευράς της κατεχόμενης και προσαρτημένης στο Ισραήλ Ιερουσαλήμ και έχει αναπτύξει ενισχύσεις στις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες. Επίσης προχώρησε σε «16 συλλήψεις για διατάραξη της δημόσιας τάξης» τη νύχτα. Αντίθετα, σήμερα το πρωί «η ηρεμία επανήλθε μετά τα επεισόδια χθες βράδυ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε η εκπρόσωπός της Λούμπα Σάμρι.

Μετά την πρώτη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 22 Οκτωβρίου που πυροδότησε την ένταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ταραχές ξεσπούν πλέον κάθε βράδυ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, «188 άνθρωποι, από τους οποίους 71 ανήλικοι, έχουν συλληφθεί», πρόσθεσε.

Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από βίαιες ταραχές στην Πλατεία των Τζαμιών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου για πρώτη φορά η ισραηλινή αστυνομία εισήλθε μέχρι το χώρο γύρω από τον άμβωνα του ιμάμη. Οι ταραχές αυτές είχαν ξεσπάσει με την επίσκεψη στην Πλατεία εκατό εξτρεμιστών Εβραίων που διεκδικούσαν τη δυνατότητα να προσεύχονται εκεί και αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την Πλατεία, καθώς αποτελεί και ιερό τόπο για τους Εβραίους.
Επί ώρες χθες το πρωί η πρόσβαση στον τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ είχε απαγορευτεί στους μουσουλμάνους. Σήμερα η πρόσβαση ήταν ελεύθερη για τους μουσουλμάνους και τους μη μουσουλμάνους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν καταδίκασε την Πέμπτη τις πρόσφατες επισκέψεις ισραηλινών βουλευτών στο σημείο αυτό, εκτιμώντας ότι το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση. «Πρόκειται για μια κυνική πολιτική χρήση μιας ιδιαίτερα πολύπλοκης κατάστασης και για έλλειμμα ευφυΐας (εκ μέρους των βουλευτών). Προσωπικά τάσσομαι υπέρ μιας ευφυούς πολιτικής. Ούτε εγώ ούτε τα μέλη του κόμματός μου μεταβαίνουμε στο Ορος του Ναού (όπως ονομάζουν οι Εβραίοι την Πλατεία των Τζαμιών), ούτε ζητούμε τον έλεγχο του Ορους του Ναού», πρόσθεσε ο επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου.