Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εναντίον Χ. Παπαδόπουλου

Πολεμικές διαστάσεις παίρνει πια η θέση του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Κέ-ντρου Κινηματογράφου για την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚ με ψηφο-φορία 4-3 έχει ψηφίσει τον σκηνοθέτη Χάρη Παπαδόπουλο. Θυμίζουμε ότι την σχέση κατείχε μέχρι πρότινος ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης.

Πολεμικές διαστάσεις παίρνει πια η θέση του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚ με ψηφο-φορία 4-3 έχει ψηφίσει τον σκηνοθέτη Χάρη Παπαδόπουλο. Θυμίζουμε ότι την σχέση κατείχε μέχρι πρότινος ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η πλειονότητα τού Διοικητικού Συμβουλίου τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ενεργεί σε βάρος τής κινηματογραφικής κοινότητας, καθώς συνεχίζει να λαμβάνει αποφάσεις που υπονομεύουν την υπόσταση τού κινηματογράφου μας» υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου χαρακτηρίζοντας την πλειοψηφία οριακή και το συμβούλιο ανίκανο να ομονοήσει «άρα και να διοικήσει».

«Εκείνο όμως που αποτελεί μέγιστη αστοχία, αλλά και καταστρατήγηση τού νόμου, είναι η ίδια η απόφαση» συνεχίζει η ανακοίνωση. «Τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ο γενικός διευθυντής του ΕΚΚ, σύμφωνα με το νόμο 3905/2010 και την ανοιχτή πρόσκληση εκδηλώσεως ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσεως του Γενικού Διευθυντή, δεν συμπίπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο με το βιογραφικό τού προσώπου το οποίο προτείνεται.

Στην πρόσκληση ορίζεται ρητά πως ο γενικός διευθυντής πρέπει να έχει διοικητική εμπειρία και ικανότητες δοκιμασμένες σε δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό, κατά προ-τίμηση κινηματογραφικό. Η 14ετής θητεία του κ. Χάρη Παπαδόπουλου σαν πρόεδρου τής Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών δε συνιστά κατά οιοδήποτε τρόπο υπολογίσιμη εμπειρία στη διοίκηση, καθότι ένα σωματείο δεν είναι ούτε εταιρεία, ούτε οργανισμός με υπαλλήλους και σύνθετες οικονομικές δραστηριότητες. Όσο για τις θέσεις που κατείχε στην ΕΡΤ Α.Ε. σαν μέλος τού ΔΣ και σαν πρόεδρος τής επιτροπής διαχείρισης πόρων για τον κινηματογράφο, εκτός του ότι ήταν ασυμβίβαστες με την ιδιότητά του σαν επικεφαλής σωματείου, ήταν θέσεις περιορισμένης ευθύνης περί τα διοικητικά, και δεν αποτελούν εγγύηση τής ικανότητάς του να αναλάβει σύνθετες διοικητές αρμοδιότητες σαν κι αυτές τού γενικού διευθυντή τού ΕΚΚ.»

Στην πρόσκληση ορίζεται ρητά πως ο γενικός διευθυντής πρέπει να είναι πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους από τον χώρο του ελληνικού ή του παγκόσμιου κινηματογράφου και να γνωρίζει το αντικείμενο της κινηματογραφικής παραγωγής από τη σύλληψη της ιδέας για ένα κινηματογραφικό έργο μέχρι την διανομή του. Ο κ. Παπαδόπουλος δεν έχει κανένα αναγνωρισμένο διεθνές κύρος, άλλα ούτε και η μέχρι τώρα επαγγελματική του εμπειρία στην Ελλάδα δηλώνει υψηλό βαθμό γνώσης τής κινηματογραφικής παραγωγής στην έκταση που ορίζει ο νόμος. Έχει γυρίσει μία ταινία μεγάλου μήκους πριν 20 χρόνια και έχει εργαστεί σαν βοηθός σκηνοθέτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk