Το…αντίδοτο στην αρνητική αντίδραση των αγορών και των θεσμικών εταίρων είναι η προώθηση των εκκρεμοτήτων που απορρέουν από τη συμφωνία με την τρόικα. Ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να στείλει σαφές μήνυμα για να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο.

Ο στόχος είναι διπλός: τήρηση των συμφωνηθέντων όσον αφορά τα προαπαιτούμενα και άρα ταχύτατη προώθησή τους έως τα τέλη Ιανουαρίου, όπως προέτρεψε και το Eurogroup και από την άλλη άμεσες λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών με στοχευμένες διορθωτικές παρεμβάσεις στο πεδίο της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος που αναμένεται και αυτός να λάβει το λόγο στο υπουργικό συμβούλιο, επιθυμούν να ολοκληρωθεί ομαλά η αξιολόγηση από την τρόικα, η οποία όμως εξαρτάται άμεσα από την άμεση προώθηση των υπολειπόμενων προαπαιτούμενων.

Οι υπουργοί αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες για την επόμενη κρίσιμη περίοδο των περίπου 120 ημερών, όπου θα κριθεί όχι μόνο το μέλλον της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας, ενώ ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει απ’ όλους να κινούνται με βάσει το συνολικό κυβερνητικό συμφέρον και όχι με προσωπική ατζέντα.

Παράλληλα, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ουσιαστικά, όπως λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, ακυρώνει και τα σενάρια που κυκλοφορούσαν για επικείμενο μίνι ανασχηματισμό. Παρά τις εισηγήσεις κυβερνητικών παραγόντων για διορθωτικές κινήσεις με αφορμή την αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε ότι στην παρούσα φάση ένας μίνι ανασχηματισμός περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούσε παρά θα έλυνε.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, η πραγματοποίηση ανασχηματισμού στην παρούσα συγκυρία είναι κίνηση «υψηλού ρίσκου», αν και αναγνωρίζουν αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες σε πολλούς τομείς.