Οργισμένο πλήθος, με κάποιους να φορούν μάσκες, προσπάθησε να ξηλώσει οδοφράγματα των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ μερικές ώρες αφού η αστυνομία είχε απομακρύνει ορισμένα από τα οδοφράγματα σε κεντρικά σημεία.

Μεταξύ του πλήθους και των διαδηλωτών υπήρξαν συγκρούσεις, με τα τοπικά ΜΜΕ να μιλούν για συλλήψεις.

Μερικές εκατοντάδες κόσμου, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, εφόρμησαν σε οδοφράγματα διαδηλωτών και προσπάθησαν να τα ξηλώσουν, φωνάζοντας «ανοίξτε το δρόμο». Άλλοι φώναζαν «το κίνημα Occupy Central είναι παράνομο».

Το οργισμένο πλήθος συνόδευαν ακόμη και ταξί, τα οποία πλησίασαν όσο πιο κοντά μπορούσαν στα οδοφράγματα πατώντας τις κόρνες. Οι οδηγοί έχουν διαμαρτυρηθεί για τον αποκλεισμό των κεντρικών περιοχών, ο οποίος έχει επίσης μειώσει την ζήτηση για ταξί.

Προ ημερών, φοιτητές είχαν κατηγορήσει την ηγεσία του Χονγκ Κονγκ ότι είχε κινητοποιήσει μέλη εγκληματικών οργανώσεων στους δρόμους εναντίον τους. Ανάλογες καταγγελίες έκαναν τη Δευτέρα στο Associated Press διαδηλωτές που ήταν παρόντες στο νέο περιστατικό.

Νωρίς τη Δευτέρα, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ είχε ξηλώσει κάποια από τα οδοφράγματα των διαδηλωτών σε δύο κεντρικά σημεία, αλλά δεν είχε προχωρήσει σε διάλυση των διαδηλωτών.

Η αστυνομία ανέφερε πως στόχος της επιχείρησης δεν ήταν η διάλυση των κινητοποιήσεων, αλλά η διασφάλιση της ελεύθερης διέλευσης προς τα γραφεία των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Οι διαδηλώσεις ζητούν από την κινεζική κυβέρνηση να επιτρέψει ελεύθερες υποψηφιότητες στις εκλογές για την ηγεσία του Χονγκ Κονγκ και να αποσύρει την απόφασή της που θα περιορίζει την υποψηφιότητα στην κάλπη μόνο σε λίγους υποψηφίους που θα έχουν την έγκριση κυβερνητικής επιτροπής.

Ο κυβερνήτης Λιουνγκ, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή, είπε πως η πιθανότητα να αντιστραφεί η απόφαση του Πεκίνου «είναι σχεδόν μηδενική».