Η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι «έτοιμη να χορέψει τον χορό της κοιλιάς εμπρός στο Κογκρέσο» αν αυτό θα βοηθούσε να πεισθεί η Ουάσιγκτον και να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Απείλησα ότι είμαι έτοιμη ακόμη και να χορέψω τον χορό της κοιλιάς αν αυτό πρόκειται να βοηθήσει στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάσαμε. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί», δήλωσε η 58-χρονη διευθύντρια του ΔΝΤ στην διάρκεια συνέντευξης τύπου το Σάββατο.

Το Κογκρέσο αρνείται να εγκρίνει το νέο οργανόγραμμα του ΔΝΤ εκφράζοντας ζωηρές αντιρρήσεις για τις αλλαγές που προτείνονται στα θέματα ποσοστιαίας συμμετοχής και διοίκησης του Ταμείου. Στις σχετικές προτάσεις περιλαμβάνεται η αύξηση της χρηματικής «συνδρομής» των μελών του ΔΝΤ σε συνολικά 755 δις δολάρια και η αύξηση της «βαρύτητας» της ψήφου της Κινάς, της Ρωσίας και της Ινδίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας αντιδρούν και οι μεταρρυθμίσεις μένουν στάσιμες επί τέσσερα και πλέον χρόνια παρ’ όλο που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί τις υποστηρίζουν. Η «βαρύτητα» ψήφου της Αμερικής είναι 16.73%, γεγονός που της δίνει ουσιαστικά δυνατότητα βέτο σε κάθε πρόταση αλλαγής έστω και μέρους του οργανογράμματος.

«Είναι πλέον γνωστό και κάθε κράτος μέλος (του ΔΝΤ) γνωρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ. Και πρόσθεσε: «Ας ελπίσουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι έχουν αλλάξει πολλά» από την εποχή που διαμορφώθηκε η λειτουργία του ΔΝΤ.