Η Γαλλία ζητά 10 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο «Μεγάλο Πακέτο» αλλά η πρώτη απάντηση που, ανώνυμα, έλαβε από την Κομισιόν ήταν να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον προϋπολογισμό διότι, διαφορετικά «κλονίζονται οι χρηματοπιστωτικοί κανόνες της ΕΕ».

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Journal du Dimanche της 12 Οκτωβρίου ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα New Deal. Η Γαλλία υποσχέθηκε και προωθεί δυναμικά τις μεταρρυθμίσεις της. Η ΕΕ ανακοίνωσε σχέδιο για επενδύσεις 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει 10 δισεκατομμύρια ευρώ έξτρα ετήσιες επενδύσεις στη Γαλλία».

Στις Βρυξέλες σημειώνουν ότι το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έφθασε το 95% του ΑΕΠ της δηλαδή ξεπέρασε το όριο 60% που ορίζει το σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ. Η κυβέρνηση Ολάντ ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι «εγκαταλείπει τις προσπάθειες» να πλησιάσει την απόκλιση του 3% στον προϋπολογισμό που ορίζει η ΕΕ. Πέρυσι η Κομισιόν είχε δώσει στην Γαλλία παράταση δυο ετών για να καλύψει την απόσταση.

Την παραμονή της συνέντευξης του υπουργό κ. Μακρόν η Standard & Poors υποβίβασε τις προοπτικές της Γαλλίας στο «αρνητικές» και πρόβλεψε το έλλειμμα του ΑΕΠ της στο 4.1% για το διάστημα 2014-2017.

Ανώνυμη πηγή της Κομισιόν σχολιάζοντας τα αίτημα της Γαλλίας για 10 δισεκατομμύρια ευρώ που διετύπωσε ο υπουργός κ. Μακρόν παρατήρησε ότι «είναι πολύ νωρίς να εξεταστούν σχετικά αιτήματα» και τόνισε ότι «το Παρίσι πρέπει να σφιχτεί πολύ ακόμη για να δείξει ότι πλησιάζει τους στόχους» του 3%.