Νοσοκόμα στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας, όπου νοσηλευόταν ο Τόμας Ντάνκαν που πέθανε από τον ιό Έμπολα, βρέθηκε κι αυτή θετική στον ιό, στις πρώτες εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε. Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό μετάδοσης του ιού επί αμερικανικού εδάφους.

Η δεύτερη ασθενής παρουσίασε χαμηλό πυρετό το βράδυ της Παρασκευής, απομονώθηκε και υποβλήθηκε στις πρώτες εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν την ύπαρξη του ιού. Τα αποτελέσματα των νεώτερων εξετάσεων για την επιβεβαίωση θα γίνουν γνωστά αργότερα την Κυριακή.

«Γνωρίζαμε ότι ένα δεύτερο κρούσμα ήταν πιθανό και προετοιμαζόμασταν γι’ αυτό το ενδεχόμενο»
ανέφερε ο δρ Ντέιβιντ Λάκι.

Το όνομα της δεύτερου ασθενούς δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Ένα πρόσωπο που είχε στενή επαφή μαζί της κρατείται «προληπτικά» σε απομόνωση, είπε ο Δρ Βάργκα.

Ο Τόμας Ντάνκαν, που προσβλήθηκε από τον ιό στην Λιβερία, πέθανε στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο την περασμένη Τετάρτη.

Διαγνώστηκε ότι έπασχε από τον ιό Έμπολα στις 30 Σεπτεμβρίου, δέκα ημέρες αφότου έφτασε από την Μονρόβια στις ΗΠΑ μέσω Βρυξελλών.

Η ασθένεια εκδηλώθηκε λίγες ημέρες μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, αλλά την πρώτη φορά που πήγε στο νοσοκομείο τον έστειλαν στο σπίτι του με αντιβιωτικά, αν και είπε στους γιατρούς ότι μόλις έχει επιστρέψει από την Λιβερία.

Λίγες ημέρες μετά τέθηκε σε απομόνωση, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια φάση ήρθε σε επαφή η δεύτερη ασθενής με τον Ντάνκαν και πώς μεταδόθηκε ο ιός.

Η «παραβίαση του κανονισμού» οδήγησε στο νέο κρούσμα

Η μετάδοση του ιού δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι υπήρξε παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, παραδέχτηκε την Κυριακή ο επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

«Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι με αυτή την εξέλιξη» δήλωσε ο Δρ Τόμας Φράιντεν των CDC μιλώντας στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού δικτύου CNBC.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε παραβίαση των πρωτοκόλλων» είπε.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την αρχική διάγνωση της νοσοκόμας, ο Φράιντεν προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και στο μέλλον παρόμοια κρούσματα.

Πρόσθεσε ότι η μετάδοση του ιού εντός του νοσοκομείου δεν αποκλείεται να συνέβη κατά τη διασωλήνωση ή την αιμοκάθαρση ενός ασθενή που έφτασε στο Τέξας μολυσμένος από Έμπολα.

Είναι το πρώτο περιστατικό μετάδοσης του ιού εντός των ΗΠΑ και μόλις το δεύτερο εκτός Αφρικής.

Ο πρώτος άνθρωπος στα ιατρικά χρονικά που προσβλήθηκε από Έμπολα εκτός της Αφρικής ήταν η ισπανίδα Τερέσα Ρομέρο που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μαδρίτη.


Τα δύο κρούσματα μετάδοσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ εγείρουν τώρα αμφιβολίες για την ετοιμότητα των νοσοκομείων ακόμα και στις Δυτικές χώρες.

Η νοσηλεύτρια φορούσε «πλήρη προστατευτική στολή», όπως ορίζεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC), όταν ήλθε σε επαφή με τον Τόμας Ντάνκαν στο νοσοκομείο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας του Τέξας Νταν Βάργκα.

Ένα πρόσωπο που είχε στενή επαφή μαζί της κρατείται «προληπτικά» σε απομόνωση, είπε ο Δρ Βάργκα.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Ντάλας Μάιλ Ρόλινγκς, η υπηρεσία επικίνδυνων υλικών της Πυροσβεστικής απολύμανε τους κοινόχρηστους χώρους στο συγκρότημα κατοικιών όπου διέμενε η ασθενής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 8.300 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από Έμπολα στη χειρότερη επιδημία που έχει προκαλέσει ποτέ ο ιός. Περισσότεροι από 4.000 έχουν πεθάνει και η επιδημία παραμένει σε εξέλιξη σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Ειδικοί του ΠΟΥ και της ΕΕ έχουν χαρακτηρίσει «πολύ μικρό» τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας στην Ευρώπη.