Μια λάμπα η οποία αντλεί ενέργεια από φωτοβακτήρια… χταποδιού δημιούργησε η ολλανδή σχεδιάστρια Τερέζα φαν Ντόνγκεν. Σύμφωνα με την ίδια, η έμπνευσή της γεννήθηκε από θαλάσσιους μικρο-οργανισμούς οι οποίοι «φωτίζονται» κάθε φορά που ένα κύμα τούς τροφοδοτεί με οξυγόνο.
Η εντυπωσιακή μοντέρνα λάμπα οικολογικού χαρακτήρα ονομάζεται Ambio και, όπως εξηγεί η φαν Ντόνγκεν, «ισορροπεί ανάμεσα σε δύο βάρη και έναν γυάλινο σωλήνα ο οποίος περιέχει ένα «φθορίζον μέσο». Ενα ελαφρύ σπρώξιμο στο βάρος της στα αριστερά προκαλεί το κούνημα της κρεμαστής λάμπας με αποτέλεσμα να φωτίζεται το φθορίζον τεχνητό υγρό που μιμείται τις ιδιότητες του θαλασσινού νερού, στο εσωτερικό του σωλήνα».
Τα φωτοβακτήρια που χαρίζουν στη λάμπα το μπλε φως της προέρχονται από το Πολυτεχνείο Delft και συγκεκριμένα από το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η τολμηρή σχεδιάστρια με σπουδές στη Βιολογία, η οποία όπως παραδέχεται εξακολουθεί να τη γοητεύει, δεν έχει αποκαλύψει για την ώρα τα σχέδιά της γύρω από την πιθανότητα εμπορικής διάθεσης της λάμπας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό ενδεχομένως να παίζει και το γεγονός ότι η διάρκεια ζωής της Ambio, ακριβώς επειδή περιέχει μικρο-οργανισμούς, είναι σχετικά περιορισμένη.
«Εξυπνη» γιόγκα
Είτε πρόκειται για τη στάση του σκύλου είτε για εκείνη του πολεμιστή, η αλήθεια είναι ότι μια λάθος κίνηση στη γιόγκα μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Τον κίνδυνο αυτόν, ιδιαίτερα για όσους επιθυμούν να ασκούνται στο σπίτι τους χωρίς την επίβλεψη κάποιου ειδικού, έρχεται να περιορίσει το SmartMat. Ενα «έξυπνο» στρωματάκι γυμναστικής το οποίο προειδοποιεί τον χρήστη σε περίπτωση λάθους προκειμένου να πραγματοποιεί τις ασκήσεις του με ασφάλεια.
Το μυστικό του mat με νοημοσύνη κρύβεται στο αγώγιμο ύφασμα στο εσωτερικό, το οποίο μέσω της πιεζοαντίστασης «διαβάζει» τη θέση του χρήστη αλλά και τον τρόπο κατανομής του βάρους του. Σε συνδυασμό με την ειδική εφαρμογή για smartphones (iOS και Android), ο ίδιος μπορεί να λαμβάνει ενημερώσεις γύρω από τις επιδόσεις του. Σύμφωνα με την ομώνυμη εταιρεία με έδρα στο Λος Αντζελες, το στρωματάκι SmartMat είναι σε θέση να αναγνωρίζει συνολικά 62 στάσεις της γιόγκα.
«Το SmartMat πραγματοποιεί ένα «καλιμπράρισμα» για κάθε χρήστη ξεχωριστά, προσφέροντας ένα εξατομικευμένο αποτέλεσμα αντίστοιχο με εκείνο που προσφέρουν τα ιδιωτικά μαθήματα» αναφέρει η ιδρύτρια της SmartMat, Νέιμα Γιάχαν. Η εταιρεία βρίσκεται τώρα σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Indiegogo, ενώ το έξυπνο στρωματάκι υπολογίζεται ότι θα διατεθεί στην αγορά τον Αύγουστο του 2015.
Ερχεται το κλιματιστικό… καρπού
Ενα ατομικό, «φορετό» σύστημα κλιματισμού οραματίστηκαν οι ερευνητές των εργαστηρίων embr, στη Μασαχουσέτη. Δημιούργησαν λοιπόν το Wristify: ένα βραχιόλι κλιματισμού το οποίο απελευθερώνει ζεστό ή κρύο αέρα απευθείας στο δέρμα του κατόχου του με σκοπό την εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του οργανισμού του.
Το επαναστατικό concept αποτελεί τη συμμετοχή των Αμερικανών στον ετήσιο διαγωνισμό της Intel «Make it Wearable» και αφορά καινοτομίες γύρω από φορετά γκάτζετ.
Το κλιματιστικό… καρπού όταν βρίσκεται στη λειτουργία της ψύξης εκπέμπει μπλε χρώμα ενώ όταν βρίσκεται στη λειτουργία της θέρμανσης εκπέμπει πορτοκαλί χρώμα.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού –με έπαθλο την οικονομική ενίσχυση και την τεχνική υποστήριξη του νικητή για την υλοποίηση της ιδέας του –πρόκειται να ανακοινωθούν στις 3 Νοεμβρίου.
Αρωμα… φωτογραφίας
Μια φωτογραφική μηχανή για selfies με πρωτότυπο σχεδιασμό που παραπέμπει σε μπουκαλάκι αρώματος δημιούργησε η Sony. Η KW1 είναι εξοπλισμένη με έναν κυρτό αισθητήρα κάμερας, για ακόμη καλύτερη ποιότητα εικόνας. Φήμες θέλουν, μάλιστα, τον ίδιο αισθητήρα να συνοδεύει το νέο μοντέλο της RX φωτογραφικής μηχανής του ιαπωνικού κολοσσού.
Ο μοναδικός σχεδιασμός της φωτογραφικής μηχανής διαθέτει ένα διάφανο τμήμα στο επάνω μέρος που θυμίζει καπάκι αρώματος και το οποίο φιλοξενεί τον περιβόητο αισθητήρα ανάλυσης 19,2 MP, δυνατότητα καταγραφής Full HD βίντεο και περιστροφής 180 μοιρών.
Με τη βοήθεια της οθόνης OLED μεγέθους 3,3 ιντσών και τεχνολογίας Wi-Fi και NFC, η KW1 κάνει τη λήψη φωτογραφιών και τη μεταφορά τους σε άλλες συσκευές παιχνιδάκι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ