Μέρη ή μέλη;

Μέρη ή μέλη; | tovima.gr

Κάτι ίσως αρχίζει να μορφοποιείται σε ό,τι αφορά τη συνειδητοποίηση των κοινών προβλημάτων απέναντι στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενιαία υπόσταση οφείλει να απαντήσει.

Κάτι ίσως αρχίζει να μορφοποιείται σε ό,τι αφορά τη συνειδητοποίηση των κοινών προβλημάτων απέναντι στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενιαία υπόσταση οφείλει να απαντήσει.

Τα επικυρίαρχα μέλη, με προεξέχοντα δύο, βρίσκονται τώρα μπροστά σε de facto αποφάσεις των χωρών που έχουν προβλήματα. Οι κυβερνήσεις τους προχωρούν σε πρωτοβουλίες προσπερνώντας την πειθαρχία αλλά και τη θεσμική πρόβλεψη που μέχρι τώρα ετηρείτο.

Εάν σε αυτές τις πρωτοβουλίες δεν υπάρξει ανταπόκριση από όσους μέχρι τώρα αντέτασσαν τη δική τους αποτελεσματικότητα σε όλους τους άλλους η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καταδικασμένη να απονομιμοποιηθεί όχι μόνο πολιτικά αλλά και κοινωνικά.

Οι διάφορες δηλώσεις και τα επικριτικά σχόλια κατά του Γιούνκερ, ο οποίος προσπαθεί να εγκαινιάσει μια άλλη πολιτική αλληλεγγύης, έστω οριακής, δεν βοηθούν.

Η πίεση όμως που οι λαοί αρχίζουν να ασκούν υπό την απειλή ότι όλοι θα πληρώσουν, ακόμα και οι ευτυχισμένοι, κάτι αποδίδει από την ώρα που δείχνει ενδεχόμενο όσα δεν ικανοποιηθούν σήμερα, κάθε μέρα να μεγεθύνονται. Και να αφορούν όλους.

Στη συγκυρία του τώρα ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους- που δείχνουν και αξιόπιστοι- να αισθανθούν μέλη και όχι μέρη της ευρωπαϊκής προοπτικής. Τα μέρη μπορεί κανείς να τα αγνοήσει. Τα μέλη όμως αν τα προσπεράσεις, ανάπηρο γίνεται το όλο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk