Κάθετη πτώση –τη μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας –σημείωσαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Αύγουστο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που φέρνει τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης πιο κοντά στο φάσμα της ύφεσης.
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών Μελετών της Γερμανίας, οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 5,8% τον Αύγουστο του 2014 συγκριτικά με τον Ιούλιο. Το Γραφείο κατέγραψε επίσης μείωση των εισαγωγών κατά 1,3% τον Αύγουστο σε μηνιαία πάντα βάση.
Το αποτέλεσμα της πολύ μεγαλύτερης μείωσης των εξαγωγών συγκριτικά με τη μείωση των εισαγωγών είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας να περιοριστεί στα 17,5 δισ. ευρώ.
Οι εξαγωγές αποτελούν την ατμομηχανή ωθεί την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας τα χρόνια της κρίσης (των άλλων). Τα τελευταία χρόνια η λόγω οικονομικής δυσπραγίας κάμψη της ζήτησης για γερμανικά προϊόντα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντισταθμίστηκε από τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης (και των εξαγωγών) προς τις χώρες της Ασίας και κυρίως προς την Κίνα.
Η κινεζική οικονομία –με απόφαση του Πεκίνου, ως φαίνεται –χάνει ρυθμό, ωστόσο, εδώ και πάνω από ενάμιση έτος. Οι «τρελοί» διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης του πρόσφατου παρελθόντος περιορίζονται πλέον σε ρυθμούς κοντά στο 7,5%, ποσοστό εντυπωσιακά υψηλό για τις δυτικές οικονομίες αλλά όχι για την κινεζική.
Φταίνε οι διακοπές
Το γερμανικό στατιστικό Γραφείο σε ανακοίνωσή του αποδίδει πάντως τη μεγάλη πτώση των εξαγωγών τον Αύγουστο στο γεγονός ότι εφέτος πολλοί Γερμανοί προτίμησαν να πάρουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές το μήνα αυτό αντί για τον Ιούλιο.
Ο οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρζέσκι δήλωσε πάντως στο BBC ότι «οι βασικές αιτίες της κάμψης των εξαγωγών είναι η οικονομική εξασθένηση των μεγάλων εμπορικών εταίρων της Γερμανίας, που είναι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και η αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση της κρίσης στην Ουκρανία».
Ο Μπρζέσκι πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να συμβεί ένα μικρό θαύμα το Σεπτέμβριο για να γλιτώσει η γερμανική οικονομία την ύφεση».
Σημειωτέον ότι έπειτα από ένα δυνατό ξεκίνημα του 2014, το δεύτερο τρίμηνο του έτους το γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2%. Αν καταγραφή πτώση του ΑΕΠ και το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου η γερμανική οικονομία θα βρίσκεται και επισήμως σε ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης).
Πάντως, παρά τα απογοητευτικά οικονομικά νέα –που σημειωτέον ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά ανάλογων αρνητικών εξελίξεων για τον Αύγουστο, όπως είναι η πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών και η κάμψη των προθέσεων των μάνατζερ για εταιρικές επενδύσεις –ο δείκτης Dax στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχυόταν κατά 1,25% την Πέμπτη στο μέσο της συνεδρίασης.