Στην Ουάσιγκτον μεταφέρονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την ολοκλήρωση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί και τη βασική προυπόθεση για να προχωρήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του μνημονίου το οποίο εκπνέει στο τέλος του χρόνου.
Από ελληνικής πλευράς ήδη διαμορφώθηκε η διαπραγματευτική ομάδα που αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα (ο οποίος αναχωρεί αύριο Παρασκευή για την Ουάσιγκτον) και το σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Σταύρο Παπασταύρου.
Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά στις ΗΠΑ και στη συνάντηση που θα έχει με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν που είναι πλέον υπεύθυνος για τις ευρωπαικές υποθέσεις, συζητήθηκε εκτενώς στη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και το οικονομικό επιτελείο
Αξιοσημείωτο είναι ότι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε την Τράπεζα της Ελλάδος και γευμάτισε με το Διοικητή και πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Αν και κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνουν ότι επρόκειτο για μια φιλική ανεπίσημη επίσκεψη είναι προφανές ότι στο γεύμα με τον κ. Στουρνάρα συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα που απασχολούν την οικονομία και τις δυσκολίες που θα υπάρξουν με τη λήξη του μνημονίου.
Το κυριότερο ζήτημα ήταν η εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις γραμμές της ΕΚΤ.
Στη συνέχεια το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε η μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός κι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του κ. Στουρνάρα και των πρωθυπουργικών συμβούλων, Σταύρου Παπασταύρου και Χρύσανθου Λαζαρίδη, επιβεβαιώσαν τη γραμμή που θα κινηθεί η ελληνική αποστολή, δηλαδή: «να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση πρόγραμμα και το χρέος».
Βασικός στόχος να δρομολογηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση αποστολή θα δώσει μια πλήρη εικόνα στην κυρία Λαγκάρντ για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και θα θέσουν τις παραμέτρους του ελληνικού σχεδίου για ολοκλήρωση του τριμερούς μνημονίου στα τέλη του 2014.