• Αναζήτηση
 • Απορρίφθηκε η υποψηφιότητα της επιτρόπου της Σλοβενίας

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την υποψηφιότητα της πρώην πρωθυπουργού της Σλοβακίας Άλενκα Μπράτουσεκ για την Κομισιόν, όπως ανακοίνωσαν ευρωβουλευτές.

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την υποψηφιότητα της πρώην πρωθυπουργού της Σλοβεκνας Άλενκα Μπράτουσεκ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσαν ευρωβουλευτές.

  Η Μπράτουσεκ, στην οποία είχε ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, είναι η πρώτη υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απορρίπτεται από το Σώμα, καθώς δεν ήταν αρκετά πειστική στην ακρόασή της.

  Ο διορισμός της Μπράτουσεκ απερρίφθη από 112 ευρωβουλευτές έναντι 13 που τάχθηκαν υπέρ και δύο που απείχαν.

  Η Ευρωβουλή πέρασε από ακρόαση τους υποψηφίους για τα χαρτοφυλάκια της επόμενης Κομισιόν, βγάζοντας αρχικά κίτρινη κάρτα σε πέντε -τον γάλλο Μοσκοβισί (Οικονομικών), τον ισπανό Κανιέτε (Κλίματος), τον βρετανό Χιλ (Χρηματοπιστωτικών Αγορών), την Τσέχα Γιούροβα (Δικαιοσύνης) και τον ούγγρο Ναβράσις (Παιδείας και Πολιτισμού).

  Σε αυτούς προστέθηκε τη Δευτέρα και η Σλοβένα Αλένκα Μπράτουσεκ, η οποία είχε θεωρηθεί εξαρχής «επικίνδυνη».

  Η υποψήφια -η οποία, μετά την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία της Σλοβενία, είχε ουσιαστικά αυτοπροταθεί- θα έπαιρνε τη θέση του υπερ-επιτρόπου Ενεργειακής Ενοποίησης, αλλά έκανε τη χειρότερη παρουσίαση ενώπιον των ευρωβουλεύτων.

  Ο ισπανός Κανιέτε πέρασε τελικά τις εξετάσεις της Ευρωβουλής με την ψήφο και των σοσιαλιστών.

  Η ψηφοφορία για την Κομισιόν στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής αναμένεται στις 22 Οκτωβρίου, με στόχο το νέο σχήμα να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk