«Υπάλληλοι του υπ. Πολιτισμού έχουν καταπατήσει ακίνητα στην Πλάκα και διαμένουν παράνομα σε αυτά, προφασιζόμενοι ότι τα συντηρούν για να μην καταρρεύσουν», καταγγέλλει ανώνυμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο διατηρεί την ανωνυμία του.

Ο λόγος για τα 12 ακίνητα στην περιοχή της Πλάκας, τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί με ηλεκτρονική δημοπρασία, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε διότι δεν παραδόθηκαν τα κλειδιά των κτιρίων στην ΕΤΑΔ που έχει αναλάβει να διοργανώσει σε αυτά επισκέψεις ενδιαφερομένων επενδυτών.

Τελικά ο διαγωνισμός, ένας ακόμη, πήρε παράταση για τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αρμόδιοι προέβαλλαν ως επιχείρημα «είτε ότι τα κλειδιά έχουν χαθεί, είτε ότι τα κτίρια δεν είναι επισκέψιμα».

Στην πραγματικότητα, όπως λέει το ίδιο στέλεχος που… γνωρίζει το θέμα (άρα το ερώτημα είναι τι έχει κάνει τόσο καιρό γι’ αυτό), οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είτε “θεωρούν ως… ξεπούλημα την παραχώρηση των συγκεκριμένων ακινήτων, είτε έχουν καταπατήσει πολλά από αυτά και διαμένουν μέσα εδώ και καιρό, φυσικά παράνομα».

Κύκλοι του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι η επίλυση του θέματος είναι ζήτημα χρόνου, φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνες τις Εφορίες Αρχαιοτήτων όπου και υπάγονται τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Σύντομα, απ’ ότι λένε οι ίδιες πηγές, η δικαιοδοσία των 12 ακινήτων θα μεταφερθεί από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων στη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων του υπουργείου. Οσοι, δε υπάλληλοι έχουν καταλάβει κτίρια θα εκδιωχθούν με διοικητικά πρωτόκολλα!

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠ.ΠΟ κ. Γιάννης Παπαγεωργόπουλος τοποθετήθηκε με αφορμή το ρεπορτάζ των Νέων στον Βήμα Fm, λέγοντας πως θα ήθελε πολύ να γνωρίζει ποιο είναι αυτό το κορυφαίο στέλεχος του υπ. Πολιτισμού που προβαίνει σε μία τέτοια καταγγελία και μάλιστα ανωνύμως.

Επίσης ανέφερε ότι πριν από 20 χρόνια το ΥΠ.ΠΟ διέθετε κάποια κτίρια σε υπαλλήλους ώστε αυτά να συντηρηθούν και να μην καταρρεύσουν αλλά πλέον κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και πως πίσω από τις καταγγελίες δεν διακρίνει παρά αήθεις επιθέσεις σε βάρος των συναδέλφων του.

«Αυτό το λαμβάνω ως ακόμη μία επίθεση» είπε χαρακτηριστικά. «Δε θέλουμε να δίνεται η περιουσία του υπουργείου και διαφωνούμε» είπε αναφερόμενος στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, «αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να επιτίθενται στους υπαλλήλους του».

Συμβαίνει καιρό

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η απίστευτη αυτή ιστορία, που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, με αφορμή τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, συμβαίνει εδώ και καιρό.

Κύκλοι του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι η επίλυση του θέματος είναι ζήτημα χρόνου, φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνες τις Εφορίες Αρχαιοτήτων όπου και υπάγονται τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Σύντομα, απ’ ότι λένε οι ίδιες πηγές, η δικαιοδοσία των 12 ακινήτων θα μεταφερθεί από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων στη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων του υπουργείου. Οσοι, δε υπάλληλοι έχουν καταλάβει κτίρια θα εκδιωχθούν με διοικητικά πρωτόκολλα!

Το ερώτημα φυσικά είναι τι έκανε τόσους μήνες το αρμόδιο υπουργείο, αφού η απίστευτη αυτή ιστορία προφανώς κρατάει καιρό.

Το άλλο θέμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, είναι ότι το παραπάνω περιστατικό δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει μια μερίδα του Δημοσίου τη δημόσια περιουσία, και φυσικά το κεφάλαιο «ιδιωτικοποιήσεις», ακόμη και σε χαμηλότερης σημασίας διαγωνισμούς, όπως τα ακίνητα της Πλάκας.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα θα παραχωρηθούν για 99 χρόνια (πιθανώς αυτό να αλλάξει και το διάστημα να πέσει στα 50 χρόνια), και η αξιοποίησή τους θα γίνει με το θεσμό των δικαιωμάτων επιφανείας ώστε μετά το τέλος της συγκεκριμένης περιόδου η κυριότητα των ακινήτων να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο.

Και το σπίτι του «Αντωνάκη»
Ανάμεσα στα 12 αυτά ακίνητα υπάρχουν κάποια μεγάλα. Οπως για παράδειγμα το κτίσμα 539 τ.μ. σε οικόπεδο 346 τ.μ. επί της οδού Πρυτανείου, το διατηρητέο κτίριο 528 τ.μ στην οδό Θέσπιδος και Ραγκαβά, τρία ακίνητα στην οδό Θέσπιδος 16,17 και 20 επιφάνειας 90, 85 και 341 τ.μ. αντίστοιχα, κτίσμα 419 τ.μ. στην οδό Ραγκαβά 3-5, και ακίνητο 512 τ.μ. σε οικόπεδο 583 τ.μ. επί της Στράτωνος 15-25.

Αλλά αυτό που έχει τη πιο γνωστή ιστορία απ’ όλα είναι το σπίτι του “Αντωνάκη” από την διάσημη ασπρόμαυρη ελληνική ταινία.

Βρίσκεται στην οδό Τριπόδων 32, (266 τ.μ. σε οικόπεδο 411 τ.μ.), και έγινε γνωστό από την κινηματογραφική του ιστορία, καθώς σε αυτό γυρίστηκε η διάσημη ταινία: «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού.

Τόσο στην αυλή του σπιτιού (κτίσθηκε στις αρχές του 1800 και στέγαζε την τουρκική στρατιωτική διοίκηση) καθώς και στο οικόπεδο έχουν γίνει εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές. Στη νοτιοδυτική γωνία η σκαπάνη ανακάλυψε ότι παλιά λειτουργούσαν δημόσια ουρητήρια.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά πιο βαθιά, ανακαλύφθηκε ότι λειτουργούσαν αρχαίες βεσπασιανές (δημόσιες τουαλέτες). Επί αιώνες δηλαδή γινόταν η ίδια χρήση, όπως αποδεικνύουν τα κανάλια αποχέτευσης που διασχίζουν το οικόπεδο.