Κύκλωμα που ενέχεται σε χιλιάδες παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη. Συνελήφθησαν τέσσερα μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων ένας γιατρός, δύο φαρμακοποιοί και ένας συνταξιούχος ιατρικός επισκέπτης. Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και τρίτη φαρμακοποιός, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση διαπιστώθηκαν 2.500 παράνομες συνταγογραφήσεις, που αφορούν σε 900 ασθενείς και σε 10.000 ιατρικά σκευάσματα ενώ η εκτιμώμενη οικονομική ζημία σε βάρος του Δημοσίου, υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της απάτης κακουργηματικής μορφής, των ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, τα συλληφθέντα μέλη από τα τέλη του 2013 συγκρότησαν κύκλωμα, με συγκεκριμένη δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό.
Ειδικότερα ο 60χρονος εμπλεκόμενος γιατρός προέβη σε 2.500 συνταγογραφήσεις που αφορούν 900 ασθενείς και 10.000 ιατρικά σκευάσματα και οι οποίες εκτελούνταν κατά βάση σε δύο φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Για καθεμιά από τις παράνομες συνταγές εξέδιδε σχετικό παραστατικό, στο οποίο πλαστογραφούσε την υπογραφή του ασφαλισμένου και στη συνέχεια κατέθετε στον ΕΟΠΠΥ προκειμένου να αμειφθεί για τις υποθετικά παρεχόμενες υπηρεσίες.
Οι δύο συλληφθέντες φαρμακοποιοί , ηλικίας 64 και 51 ετών, εκτέλεσαν 848 παράνομες συνταγές, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 3.708 ιατρικά σκευάσματα.
Στο φαρμακείο της μη συλληφθείσας τρίτης φαρμακοποιού εκτελέστηκαν κατά το έτος 2013 τουλάχιστον 11 παράνομες ιατρικές συνταγές.
Ο συνταξιούχος, ο οποίος κατά το παρελθόν εργαζόταν ως ιατρικός επισκέπτης, προμήθευε τον γιατρό με αριθμούς μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και μετά τη συνταγογράφηση κατέθετε τις συνταγές στα «συνεργαζόμενα» φαρμακεία, απ’ όπου παραλάμβανε τα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Από την παράνομη δράση του κυκλώματος εκτιμάται ότι το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη οικονομική ζημία άνω των 52.000 ευρώ.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο οικίες του συλληφθέντος γιατρού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που χρησιμοποιούνταν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων, 182 αποκόμματα επίσκεψης ασθενών και έγγραφα ιατρικής φύσεως.
Επίσης, σε έρευνα στην οικία του συνταξιούχου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα φάρμακα τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα αυτών που συνταγογραφήθηκαν παράνομα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.