Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών περίπου διαμορφωνόταν η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου την Δευτέρα. Η εξέλιξη αυτή, αναφέρει το Reuters, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Ωστόσο, ρόλο έπαιξαν και οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου την άνοιξη του 2015.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα από το Βερολίνο ότι η χώρα ελπίζει να βγει από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα. Η χρηματοδότηση από την ΕΕ ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους, ενώ αυτή από το ΔΝΤ το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν ανησυχία για τη μελλοντική χρηματοδότηση της χώρας και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Υπάρχει ανησυχία ότι αν ισχυριστούν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω βοήθεια, τότε η αγορά θα εκτιμήσει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά ομολόγων», σχολίασε trader.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχυόταν κατά 37 μονάδες βάσης, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τα μέσα Μαΐου, στο 6,526%.