Η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας στις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Στην ομιλία του ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος (IS) συνιστά «απειλή για τους δρόμους της Βρετανίας» και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το «καθήκον» να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τους τζιχαντιστές.

Η μάχη θα «πάρει χρόνια και όχι μήνες» προειδοποίησε.

Υπέρ ψήφισαν 524 βουλευτές, κατά 43.

Αναφορές θέλουν τα βρετανικά μαχητικά στην Κύπρο να είναι έτοιμα για ανάπτυξη εντός 24ωρου.

Ο Κάμερον -μετά την ντροπιαστική περυσινή «ανταρσία» για πλήγματα στη Συρία– έχει διαβεβαιώσει ρητά ότι ενδεχόμενες επιχειρήσεις στη Συρία είναι ξεχωριστή υπόθεση και θα χρειάζονταν νέα ψηφοφορία.

Η πρόταση για θετική απάντηση στο Ιράκ, το οποίο ζήτησε τη συνδρομή των βρετανικών δυνάμεων στη μάχη κατά της ISIS, τέθηκε σε ψηφοφορία την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο.

Μιλώντας στους βουλευτές το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Ντέβιντ Κάμερον υπογράμμισε τον κίνδυνο που εγείρουν οι τζιχαντιστές και για τη βρετανική ασφάλεια.

«Είναι καθήκον μας να συνδράμουμε τον διεθνή συνασπισμό εναντίον της ISIS» είπε, προσθέτοντας πως «ο στόχος της επιχείρησης είναι και για τον βρετανικό λαό». «Εάν η ISIS ενισχυθεί, θα είναι κίνδυνος και για εμάς»
τόνισε ο Κάμερον.

Και πρόσθεσε: «Θα είναι μια αποστολή που δεν θα πάρει μήνες, αλλά χρόνια, όμως πιστεύω πως πρέπει να προετοιμασθούμε γι’ αυτή τη στράτευση», δήλωσε ο Κάμερον ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως για να ψηφίσει τη συμμετοχή στο συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Τα χαρακτηριστικά αυτής της εκστρατείας θα είναι η υπομονή και η επιμονή», πρόσθεσε τονίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν «βρετανικά ή δυτικά στρατεύματα τα οποία θα καταλάβουν το Ιράκ».

«Πιστεύω πως οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα στη Συρία»
, δήλωσε επίσης ενώ αναμένεται η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη δυνατότητα συμμετοχής σε αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ.

Τα πλήγματα από τα έξι βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη Tornado που είναι ανεπτυγμένα στην περιοχή μπορεί να αρχίσουν από το βράδυ της Παρασκευής.

Η βρετανική αεροπορία (RAF) είναι σε ετοιμότητα να πάρει τη διαταγή για συμμετοχή στις επιχειρήσεις. Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, έξι Tornado που βρίσκονται στην Κύπρο θα είναι σε φάση ανάπτυξης εντός 24ωρου από την ψήφιση της πρότασης.

Τα αεροσκάφη της RAF, αναφέρεται επίσης, είχαν ήδη προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ.

Το πρωί της Παρασκευής οι ΗΠΑ και οι Άραβες σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, κυρίως εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης, σύμφωνα με συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών και στέλνει επτά μαχητικά F-16 για επιχειρήσεις στο Ιράκ. Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Θόρινγκ-Σμιτ ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημο σχετικό αίτημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το απόγευμα της Πέμπτης.