Με δύο ελληνικές αναφορές για το θέμα των αποβλήτων άνοιξε την νέα θητεία της η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι δύο αναφορές αφορούσαν το ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τη δημιουργία χωματερής στην Αχαΐα.

Ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπής Αναφορών κατά τη διάρκεια της συζήτησης δήλωσε πως «είναι προφανής η έλλειψη συνεκτικού πολιτικού σχεδιασμού όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων και καθυστερεί πολύ η εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, ΧΥΤΥ κ.λπ.».

Ο κ. Κύρκος κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή «θεωρεί πως αυτά αποτελούν πρακτικές για άλλες χώρες, όχι για εμάς».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμα, τα οποία καταλήγουν και πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, με αποτέλεσμα να πλήττονται δύο φορές για τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα απόβλητα, σχολίασε ο κ. Κύρκος, τονίζοντας πως οι αποφάσεις για τις χωροθετήσεις πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά σε τεχνικά και όχι πολιτικά κριτήρια.

Η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε να αφήσει ανοιχτές τις δύο αναφορές και να στείλει προειδοποιητική επιστολή στις αρμόδιες αρχές.

Διαβάστε τις αναφορές:

Αναφορά για τη δημιουργία χωματερής στην Αχαΐα

Αναφορά για ΧΥΤΑ Μαυροράχης