Σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη και συναγερμό στις Αρχές προκαλεί ο νέος αποκεφαλισμός αιχμαλώτου, αυτή τη φορά Βρετανού, από τους μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) οι οποίοι πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία.

Η οργάνωση κυκλοφόρησε μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) ένα βίντεο στο οποίο καταγράφεται ο αποκεφαλισμός του Βρετανού Ντέιβιντ Χέινς.

Μάλιστα, οι τζιχαντιστές απειλούν ότι θα σκοτώσουν και άλλον όμηρο, τον οποίο παρουσίασαν στο νέο βίντεο.

«Πρόκειται για μια αποτρόπαια και φρικτή δολοφονία ενός αθώου. Είναι μια πράξη απόλυτου κακού. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να κυνηγήσουμε αυτούς τους δολοφόνους και να εξασφαλίσουμε ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, όσος καιρός κι αν χρειαστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος κατονομάζεται στο βίντεο από τους τζιχαντιστές.

Δύο αμερικανοί δημοσιογράφοι, ο Τζέιμς Φόλεϊ και ο Στίβεν Σότλοφ, εκτελέστηκαν πριν από λίγες ημέρες από μέλη του Ισλαμικού Κράτους με τον ίδιο τρόπο. Θύματα εκτέλεσης από τους τζιχαντιστές έχουν, επίσης, πέσει κούρδοι και λιβανέζοι μαχητές.

Ο 44χρονος Χέινς, πατέρας δύο παιδιών, απήχθη το 2013 ενώ εργαζόταν για τη γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση Acted, για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Τις τελευταίες ημέρες η οικογένεια του Χέινς είχε επιχειρήσει να επικοινωνήσει με τους τζιχαντιστές και να διαπραγματευθεί την απελευθέρωσή του, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Η βρετανική κυβέρνηση, μετά από εξέταση του βίντεο, θεωρεί αυθεντικό το περιεχόμενό του.

Νέες απειλές

Το βίντεο με τίτλο «Ενα μήνυμα προς τους συμμάχους της Αμερικής» ξεκινά με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να μιλά για τη συνεργασία της χώρας με την ιρακινή κυβέρνηση και τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά για την πάταξη του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτός ο Βρετανός πρέπει να πληρώσει το τίμημα τις υπόσχεσής σου, Κάμερον, να προετοιμάσεις για μάχη τους Πεσμεργκά κατά του Ισλαμικού Κράτους», λέει ένας άνδρας με βρετανική προφορά, ντυμένος στα μαύρα και με καλυμμένο το πρόσωπό του. Ο άνδρας αυτός στέκεται πάνω από τον Χέινς, ο οποίος είναι γονατισμένος και φορά μια πορτοκαλί φόρμα.

Στη συνέχεια του βίντεο φαίνεται ο αποκεφαλισμός του γονατισμένου άνδρα.

Στο βίντεο μιλά και ο ίδιος ο Χέινς (πιθανότατα διαβάζοντας κάποιο κείμενο), αναφέροντας ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι θα αποκεφαλιστεί.

Στο τέλος του βίντεο, ο μασκοφόρος παρουσιάζει έναν άλλον άνδρα λέγοντας ότι πρόκειται να θανατωθεί εάν ο Κάμερον συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ήταν όμηρος επί 18 μήνες

Ο βρετανός εργαζόμενος σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που εκτελέστηκε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μετά την 18μηνη ομηρεία του, είχε περάσει αρκετά χρόνια βοηθώντας τους πρόσφυγες σε εμπόλεμες περιοχές.

Ο Χέινς εργαζόταν μαζί με τους πρόσφυγες για τη γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Acted, όταν απήχθη τον Μάρτιο του 2013 από ισλαμιστές μαχητές στη βόρεια Συρία.

«Ο Ντέιβιντ είχε μεγαλύτερη ζωντάνια και ενθουσιασμό όταν επιτελούσε τον ανθρωπιστικό του ρόλο», δήλωσε ο αδελφός του Μάικ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η χαρά του και προσμονή του για το έργο πήγε να κάνει στη Συρία είναι για μένα και την οικογένειά μας το σημαντικότερο στοιχείο όλης αυτής θλιβερής υπόθεσης».

Αφού υπηρέτησε 12 χρόνια στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, εργάστηκε για διάφορες οργανώσεις αρωγής σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου, αρχίζοντας το 1999 με τους πρόσφυγες του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Ο πατέρας μου είναι ήρωας»

Μεγάλωσε στην πόλη Περθ της Σκωτίας, όπου σήμερα ζει η έφηβη κόρη του με την μητέρα της, την πρώτη του σύζυγο. «Ο πατέρας μου είναι ένας ήρωας», δηλώνει η κόρη του στην εφημερίδα Daily Mail.

Ο Χέινς ζούσε με τη δεύτερη σύζυγό του και την τετράχρονη κόρη τους στην Κροατία.

Το 2011 πήγε στη Λιβύη με την Handicap International, ανθρωπιστική οργάνωση που προσφέρει βοήθεια σε άτομα με αναπηρίες σε περιοχές που μαστίζονται από τους πολέμους και τη φτώχεια.

Επίσης είχε εργαστεί ως παρατηρητής για την τήρηση εκεχειρίας για την προστασία των αμάχων στο Νότιο Σουδάν το 2012. «Ήταν ένας άνθρωπος που νοιαζόταν και φρόντιζε πολύ τους άλλους και είχε έντονη την αίσθηση του χιούμορ», δήλωσε η διευθύντρια της ΜΚΟ Nonviolent Peaceforce Τίφανι ‘Ιστχομ στην εφημερίδα Daily Mail.

«Aπεχθή ενέργεια βάρβαρης βίας» χαρακτήρισε το Βερολίνο τον αποκεφαλισμό

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ καταδίκασαν την Κυριακή την εκτέλεση του Βρετανού Ντέιβιντ Χέινς, που εργαζόταν σε ανθρωπιστική οργάνωση, από το Ισλαμικό Κράτος χαρακτηρίζοντάς την «απεχθή ενέργεια βάρβαρης βίας».

Η Μέρκελ εξέφρασε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τον «τρόμο» της μπροστά στην «αδικαιολόγητη ενέργεια των τρομοκρατών που πρέπει να τιμωρηθούν» σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο της καγκελαρίου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έγραψε σε μία ανακοίνωση: «Με τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των εικόνων αυτής της δολοφονίας, ένα ακόμη ταμπού καταρρίφθηκε με απαράδεκτο τρόπο».

«Εκεί όπου κυριαρχεί το Ισλαμικό Κράτος, δολοφονούν, βιάζουν, καίνε. Η διεθνής κοινότητα πρέπει αποφασιστικά να πολεμήσει ενάντια σε αυτό που αποτελεί μία απειλή για το Ιράκ, τις γύρω περιοχές και επίσης για εμάς».

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε επιπλέον την ικανοποίησή του για τη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Παρίσι με αντικείμενο την ασφάλεια στο Ιράκ.

«Η πρωτοβουλία της Γαλλίας για μία συνάντηση στο Παρίσι πραγματοποιείται έγκαιρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη μία στρατηγική για να πολεμήσουμε την απειλή που αντιπροσωπεύει το Ισλαμικό Κράτος»
προσέθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος τωνΗΠΑΜπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την εκτέλεση «βαρβαρική δολοφονία», λέγοντας πως στόχος των ΗΠΑ είναι να συνεργαστούν με άλλες χώρες για να «καταστραφεί αυτή η απειλή στους λαούς των χωρών μας, της περιοχής και του κόσμου».

«Θα εργαστούμε μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και ευρύ συνασπισμό χωρών της περιοχής και από όλο τον κόσμο για να οδηγήσουμε τους δράστες αυτής της εξωφρενικής πράξης στη Δικαιοσύνη».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε, παραμονή της 13ης επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, την στρατηγική του Λευκού Οίκου για «συμμαχία προθύμων» κατά του τζιχαντιστικού IS, εντός της οποίας περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεών του στη Συρία.

Από την πλευρά της, ηγαλλική προεδρίακαταδίκασε την «αποτρόπαια δολοφονία», χαρακτηρίζοντας το IS «οργάνωση της δειλίας και της αχρειότητας».

«Η αποτρόπαιη δολοφονία του Ντέιβιντ Χέινς δείχνει για άλλη μια φορά πόσο η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί εναντίον του IS, οργάνωσης της δειλίας και της αχρειότητας. Η Γαλλία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην οικογένεια του Ντέιβιντ Χέινς και στη Βρετανία»
επισημαίνει η γαλλική προεδρία.