Επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας για τα 92 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Ορφανός, ενώ παραβρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και πολίτες.

Την «έντονη αντίθεσή» τους στην παρουσία εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση μνήμης για τη μικρασιατική καταστροφή στην πλατεία Αγίας Σοφίας, εκφράζουν με κοινή τους δήλωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής και οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, οι οποίοι, εξ αιτίας αυτού του συμβάντος, δεν πήραν μέρος στην τελετή και κατέθεσαν το στεφάνι του ΣΥΡΙΖΑ στον ανδριάντα του Χρυσοστόμου Σμύρνης, μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης.

Στη δήλωση τους υποστηρίζουν ότι «εκπρόσωπος της εγκληματικής και ναζιστικής οργάνωσης, η ηγεσία της οποίας είναι προφυλακισμένη, κατηγορούμενη για εγκληματικές ενέργειες» Χρυσής Αυγής «προσκλήθηκε και παραβρέθηκε» στην εκδήλωση «με ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», συμπληρώνοντας ότι κ. Τζιτζικώστας «οφείλει να εφαρμόζει την ομόφωνη απόφαση της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) να μην προσκαλούνται εκπρόσωποι της συγκεκριμένης οργάνωσης σε εκδηλώσεις των περιφερειών όλης της χώρας» και προσθέτουν:

«Τον καλούμε να πάρει ξεκάθαρη θέση και να σταματήσει να εμφανίζεται με δύο πρόσωπα, από τη μία απευθύνοντας πρόσκληση για συνεννόηση και συνεργασία στις άλλες δυνάμεις του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και από την άλλη να «ψαρεύει σε θολά νερά» όπως είχε ξανασυμβεί στην περσινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη».