Οι αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές στη μεγάλη πλειονότητά τους εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους στο σχέδιο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να διευρύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο οι φόβοι που διατυπώνονται ότι έτσι μπορεί να ξεκινήσει μια επ’ αόριστον σύγκρουση ενδέχεται να περιπλέξουν την ψήφιση της πρότασης από το Κογκρέσο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένεται ότι θα ενημερώσουν την Πέμπτη όλα τα μέλη του Κογκρέσου και θα τους ζητήσουν να στηρίξουν το σχέδιο που παρουσίασε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια για τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος επί του πεδίου, τονίζοντας ότι χρειάζεται την έγκριση αυτή προκειμένου να προχωρήσει στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ανταρτών.

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί την ψηφοφορία αυτή κρίσιμης σημασίας στην προσπάθειά της να συγκροτήσει μια διεθνή συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών. Όμως πρόκειται για μια δύσκολη χρονικά συγκυρία γιατί η έγκριση του Κογκρέσου θα μπορούσε να θεωρηθεί από κάποιους ως «ψήφος υπέρ του πολέμου», μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές για την ανανέωση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ιδιαίτερα δύσκολη εμφανίζεται η κατάσταση για τους Δημοκρατικούς, η φιλελεύθερη βάση των οποίων τείνει να αντιτίθεται στη στρατιωτική δράση, σε μια περίοδο μάλιστα που το κόμμα πασχίζει να διατηρήσει την ισχνή πλειοψηφία του στη Γερουσία. Από την άλλη, πολλοί Ρεπουμπλικανοί, που ελπίζουν ότι θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους και τα δύο Σώματα στις εκλογές του Νοεμβρίου, επικρίνουν εδώ και καιρό την κυβέρνηση γιατί δεν ανέλαβε δράση γρηγορότερα.

Ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Ομπάμα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος ανέκαθεν τασσόταν υπέρ μιας πιο ενεργής ανάμιξης των ΗΠΑ στη Συρία, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος καθυστέρησε υπερβολικά να βοηθήσει τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις που μάχονται τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN τι θα έπρεπε να του πει ο Ομπάμα για να κερδίσει την υποστήριξή του, ο Μακέιν απάντησε: «Οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία ξεκινούν αύριο».

Ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκο Ρούμπιο, που είναι και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ. «Είναι σημαντικό (…) να το κάνουμε. Θέλω να δω ένα καλό σχέδιο και να βεβαιωθώ ότι θα είναι αποτελεσματικό, όχι συμβολικό», είπε στο CNBC.

«Θα μπορούσε να ερμηνευτεί από ορισμένους ως ψήφος πολέμου», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Χαλ Ρότζερς, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα πρέπει να δοθούν στους μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας όπλα που θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια του εχθρού.