Συνάντηση με τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου έχει σήμερα, Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και το Ιράκ.

Στη συνάντηση θα μετάσχουν ο Χάρι Ρέιντ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο ίδιο Σώμα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή.

Σύμφωνα με πηγή του Κογκρέσου, η συνάντηση θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης (22.15 ώρα Ελλάδας).

Πολιτικοί και από τα δύο κόμματα έχουν καλέσει τον Ομπάμα να αναλύσει πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει την οργάνωση που έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με τις ωμότητες τις οποίες μετέρχεται για την επικράτησή της.

Η συνάντηση με τα «μεγάλα κεφάλια» του Κογκρέσου γίνεται μία ημέρα πριν την παρουσίαση του σχεδίου του Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει τη στρατηγική του σε διάγγελμα που θα εκφωνήσει από τον Λευκό Οίκο στις 21:00 (τοπική ώρα).

Με βάση δημοσκόπηση της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Εννιά στους δέκα Αμερικανούς (ποσοστό 91%) θεωρούν ότι το Ισλαμικό Κράτος συνιστά σοβαρή απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Πάνω από επτά στους δέκα (71%) εγκρίνουν τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγουν εδώ και έναν μήνα οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, ενώ το 65% συμφωνεί να επεκταθούν οι επιχειρήσεις αυτές και στη Συρία.

Στο Κογκρέσο, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκράτες ζητούν με μια φωνή την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί πιστεύουν ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να διατάξει αεροπορικές επιδρομές όμως ορισμένοι και από τα δύο κόμματα ζητούν να διεξαχθεί επίσημη ψηφοφορία για να λάβει ο πρόεδρος την έγκριση του Κογκρέσου εάν προτίθεται να προχωρήσει σε μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση και κυρίως εάν σκοπεύει να στείλει στρατιώτες στην περιοχή