Γνήσιο θεωρεί η αμερικανική κυβέρνηση το νέο σοκαριστικό βίντεο που φέρεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό του αμερικανικού δημοσιογράφου Στίβεν Σοτλόφ από τζιχαντιστές. Τα πλάνα έχουν προκαλέσει ξανά παγκόσμιο αποτροπιασμό, με τον ΓΓ του ΟΗΕ να δηλώνει εξοργισμένος ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για «απολύτως επονείδιστη και αποτρόπαια πράξη».

Για τραγωδία μίλησε η οικογένεια του Σοτλόφ, δείχνοντας εξαρχής πως θεωρεί αυθεντικό το βίντεο. Εκπρόσωπος της οικογένειας ανέφερε πως δεν θα κάνει άμεσα δηλώσεις στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ενισχύουν με 350 στρατιώτες τη φρουρά της αποστολής τους στη Βαγδάτη.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφερε ότι το βίντεο είναι γνήσιο. Σε αυτό, ο Σότλοφ -που είχε παρουσιαστεί ως επόμενο θύμα στο πρώτο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ- αποκεφαλίζεται από έναν μαυροφορεμένο τζιχαντιστή με βρετανική προφορά, πιθανώς τον ίδιο με τον «δήμιο» στο πρώτο βίντεο.

Στο νέο βίντεο παρουσιάζεται τρίτος όμηρος, Βρετανός. Το Λονδίνο, που δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του ομήρου, ανέφερε ότι εδώ και καιρό παρακολουθεί τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά επέλεξε να μην κάνει ανακοινώσεις.

«Είμαστε όλοι εξοργισμένοι από τις αναφορές που έρχονται από το Ιράκ για τις τρομερές δολοφονίες αμάχων από το Ισλαμικό Κράτος, και τον αναφερόμενο αποκεφαλισμό ενός ακόμη δημοσιογράφου» είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Στην πρώτη του αντίδραση, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε μιλήσει, επιφυλασσόμενο τότε για τη γνησιότητα του βίντεο, για πράξη ωμότητας.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επίσης επιφυλασσόμενος τις πρώτες ώρες για το αν το βίντεο ήταν αυθεντικό, είπε ότι «η πράξη αποδεικνύει τον ποταπό χαρακτήρα της τζιχαντιστικής οργάνωσης και απειλεί την ελευθερία, μη γνωρίζοντας τίποτε άλλο από τον τρόμο».

Ενισχύεται η φρουρά της αποστολής των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε διαταγή να σταλούν στην Βαγδάτη επιπλέον 350 στρατιωτικοί με αποστολή να προστατεύσουν την πρεσβεία και τα μέλη της διπλωματικής αποστολής των Ηνωμένων Πολιτειών στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η αποστολή επιπλέον ενισχύσεων στη Βαγδάτη ανεβάζει το συνολικό αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που είναι υπεύθυνοι για την προστασία της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Ιράκ σε 820 στελέχη.

Οι ενισχύσεις σε στρατιωτικό προσωπικό είχαν ζητηθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προστασία των αμερικανών διπλωματών, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο.

Ταυτόχρονα στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα στέλνει στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει «μια ισχυρότερη περιφερειακή συνεργασία» κατά των τζιχαντιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.