«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου την Τετάρτη, τα οποία υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αμφισβητεί ανοικτά την γερμανική πολιτική λιτότητας της Ανγκελα Μέρκελ για την ευρωζώνη.

Οι αναφορές αυτές έρχονται λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και την τηλεφωνική συνομιλία τους με την γερμανίδα καγκελάριο, κατά την οποία διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις για την πορεία της ευρωζώνη και την ενδεδειγμένη συνταγή εξόδου από την κρίση.

Σύμφωνα με τους Financial Times η ΕΚΤ αρχίζει πλέον για πρώτη φορά να αμφισβητεί σοβαρά την γερμανική προσέγγιση στην δημοσιονομική στάση δηλαδή τα επίπεδα των ελλειμμάτων σε αντίθεση με το πώς χρηματοδοτούνται, κάτι που όπως υποστηρίζουν έχει προκαλέσει τον «τρόμο» της Γερμανίας και την έγκριση της Γαλλίας.

«Οι νέες απόψεις του κ. Ντράγκι για την δημοσιονομική πολιτική, πηγάζουν από μια μεταβολή στην ουσιώδη ανάλυση του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Αυτή έχει ωθήσει τον διοικητή της ΕΚΤ να ρίξει το βάρος του υπέρ του δημοσιονομικού σχεδίου, το οποίο αναδύεται αργά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε επαφή με την Γαλλία και την Ιταλία. Τώρα που η ΕΚΤ έχει μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτό, έχουν αυξηθεί πολύ και οι πιέσεις στην Γερμανία να υποχωρήσει», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο που αναπαράγουν τις πληροφορίες πως η Ανγκελα Μέρκελ έχει δυσαρεστηθεί από την πρόταση Ντράγκι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από τα κράτη σε μέτρα τόνωσης της δραστηριότητας παρά στις πολιτικές λιτότητας, προκειμένου να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Σήμερα στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,3134 δολάρια.