Συνέδριο για τα δυτικά Βαλκάνια θα διεξαχθεί, αύριο, Πέμπτη 28 Αυγούστου, στο Βερολίνο, με «οικοδέσποινα» την Άνγκελα Μέρκελ.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών και υπουργοί Οικονομίας από τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και το Κόσοβο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και οι επίτροποι για τη Διεύρυνση και την Ενέργεια Στέφαν Φούλε και Γκίντερ Έτινγκερ.

Αναμένεται να συμμετάσχουν, επίσης, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την Κροατία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και τη Γαλλία.

Αναφερόμενος στο συνέδριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η Βιέννη το θεωρεί «θεμέλιο λίθο» της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην περιοχή.

Το ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο και η ίδια η ΕΕ δεν θα είναι πλήρη χωρίς τα δυτικά Βαλκάνια, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.

Μιλώντας στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι τα δυτικά Βαλκάνια παραμένουν στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, ενώ ευχαρίστησε και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που πρότεινε το Βερολίνο ως χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου.

Ο Σεμπαστιάν Κουρτς θα δώσει το «παρών» στο αυριανό συνέδριο για τα Δυτικά Βαλκάνια από κοινού με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν και τον υπουργό Οικονομίας της Αυστρίας Ράινχολντ Μίτερλενερ.

Η εμπειρία από τη δεκαετία του 1990 μας έδειξε ότι η παραμέληση των Δυτικών Βαλκανίων θα έχει αρνητικές συνέπειες αργά ή γρήγορα, τόνισε ο κ. Κουρτς και πρόσθεσε ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην περιοχή θα πρέπει να βελτιωθεί και πως η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση θα βοηθήσει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Επεσήμανε, δε, πως αυτό θα είναι και το βασικό θέμα του συνεδρίου, μαζί με τις μελλοντικές κατευθύνσεις.

Η Αυστρία είναι η επόμενη «οικοδέσποινα» του συνεδρίου για τα δυτικά Βαλκάνια, την επόμενη χρονιά, και σκοπεύει να συνεχίσει στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, προσφέροντας νέα ώθηση στην όλη διαδικασία, σημείωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Έως τότε, πρόσθεσε, η Αυστρία ελπίζει πως θα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας, προκειμένου να καταρτιστεί στη Βιέννη ένας «οδικός χάρτης» για το μέλλον.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Κουρτς, η Αυστρία σκοπεύει να βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση έως το συνέδριο της Βιέννης.