Τριάντα τέσσερις άμαχοι έχουν σκοτωθεί μόνο τις τελευταίες 24 ώρες στις συγκρούσεις που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Αμφότεροι ουκρανικός στρατός και αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο μικρής πόλης-κλειδί έπειτα από σφοδρές μάχες.

Την ίδια στιγμή, η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται Λουχάνσκ, ενώ το ρωσικό κονβόι ΜΕ με την ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα καθηλωμένο στα σύνορα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι η μικρή πόλη Ιλοβάισκ τελεί υπό κυβερνητικό έλεγχο, ωστόσο οι αυτονομιστές αναφέρουν ότι απέκρουσαν επίθεση, όπως μεταδίδει το BBC. Η πόλη των 16.000 κατοίκων βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Ντονέτσκ και αποτελεί σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν το Ντονέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται στα χέρια των αυτονομιστών, και να εκδιώξουν ταυτόχρονα τους φιλορώσους από το Λουχάνσκ. Πολλές γειτονιές του Ντονέτσκ πλήττονται εδώ και μέρες από πυρά πυροβολικού καθώς οι μάχες στα περίχωρα κλιμακώνονται.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 34 κάτοικοι της περιοχής σκοτώθηκαν σε μάχες, ενώ 29 ακόμη τραυματίστηκαν λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά», σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η υποστηριζόμενη από το Κίεβο τοπική διοίκηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις και η ταξιαρχία εθελοντών του Ντονμπάς ανακατέλαβαν από τους αυτονομιστές τον Ιλοβάισκ.

Δεν είναι σαφές εάν οι εννέα στρατιώτες συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό τον οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα οι τοπικές αρχές.

Η πόλη Λουχάνσκ, εν τω μεταξύ, παραμένει χωρίς υδροδότηση και ηλεκτροδότηση για 18η συνεχή ημέρα, όπως ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο.

Η ρωσική αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια η οποία προορίζεται για το Λουχάνσκ, περιμένει να περάσει τα σύνορα με την Ουκρανία εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο έλεγχος από τελωνειακούς στο φορτίο των οχημάτων δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν η Μόσχα στείλει στο Κίεβο πλήρη απογραφή του.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει λάβει μόνον έναν κατάλογο εκπροσώπων διεθνών οργανισμών που θα συνοδεύσουν την αυτοκινητοπομπή στην πόλη Λουχάνσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αντρίι Λισένκο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Λισένκο επέμεινε ότι η ΔΕΕΣ δεν έχει ακόμη λάβει εγγυήσεις από τους αυτονομιστές για την ασφαλή διέλευση της αυτοκινητοπομπής με τη ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια από τις περιοχές τις οποίες ελέγχουν εκείνοι.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η αυτοκινητοπομπή θα ξεκινήσει μόλις επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ερυθρού Σταυρού.