Τη συμμετοχή των Κούρδων στις συνομιλίες για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης από τον σιίτη Χάινταρ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί, εξέλιξη που δείχνει να σηματοδοτεί βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Κούρδων και κεντρικής κυβέρνησης μετά την απαγκίστρωση από την εξουσία του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι.

Ο Χοσιάρ Ζεμπαρί, ο πλέον υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος, επισήμανε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι θα ληφθεί μεταγενέστερα η οριστική απόφαση των Κούρδων σχετικά με το εάν θα επιστρέψουν στην κυβέρνηση, την οποία εγκατέλειψαν απαιτώντας την παραίτηση Μαλίκι.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι κουρδικές δυνάμεις εκδίωξαν τους σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (IS) και ανακατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλης με την αεροπορική συνδρομή των ΗΠΑ, οι οποίες βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών κοντά στις εγκαταστάσεις.

Αντιμέτωπος με τεράστια εσωτερική και εξωτερική πίεση, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι ανακοίνωσε τελικώς επίσημα την περασμένη εβδομάδα ότι παραιτείται από τη διεκδίκηση τρίτης θητείας στηρίζοντας τον μετριοπαθή σιίτη Χάινταρ αλ-Μπάντι, στον οποίο έχει ανατέθηκε η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Η επίμονη άρνηση του Νούρι αλ-Μαλίκι να παραιτηθεί βύθισε επί μήνες το Ιράκ σε πολιτική κρίση, με την κυβέρνηση αδύναμη να αποκρούσει τη δραματική προέλαση των τζιχαντιστών στο βορρά της χώρας.