Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Οι δυο πρόεδροι θα συζητήσουν «πολιτικά και οικονομικά θέματα, περιλαμβανομένης της κατάστασης στη Γάζα, τις εξαγωγές ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην Αίγυπτο και ζητήματα εξαγωγικού εμπορίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε σήμερα το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αιγύπτιο πρόεδρο σχετικά με τις ενέργειες του για «το εκρηκτικό πρόβλημα της Γάζας». Ο ρώσος πρόεδρος «εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του» στον στρατηγό Σίσι και «οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν να ενθαρρυνθεί με κάθε τρόπο ένας διάλογος (Ισραήλ-Παλαιστινίων) με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής με πολιτικά μέσα».

«Οι συνομιλίες» Πούτιν-Σίσι, δήλωσε ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος, «θα περιστραφούν σε επείγοντα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και σε διάφορες σφαίρες. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και θα συζητηθούν σε βάθος οικονομικά ζητήματα περιλαμβανομένου του ζητήματος ενδεχόμενης συμμετοχής της Αιγύπτου στην τριεθνή ελεύθερη ζώνη» στην οποία μετέχουν η Ρωσία, το Καζακστάν και η Λευκορωσία.

Δυτικοί παρατηρητές στη Μόσχα, οι οποίοι λέγουν ότι «αιφνιδιάστηκαν» από την είδηση της δεύτερης σε διάστημα πέντε μηνών επίσκεψης του προέδρου Σίσι στη Ρωσία, εξέφραζαν έκπληξη για το ενδιαφέρον το οποίο–όπως βεβαιώνουν ρωσικές πήγες–δείχνει η Αίγυπτος να ενταχθεί στην ελεύθερη εμπορική ζώνη. Αν υλοποιηθεί αυτό το ενδιαφέρον η Αίγυπτος θα είναι η πρώτη χώρα εκτός της ρωσικής επιρροής η οποία θα μετέχει σε εμπορικό σύστημα το οποίο ελέγχεται από την Ρωσία.

Άλλες ρωσικές πήγες αναφέρουν ότι στο Σότσι θα συζητηθούν οι εξαγωγές στην Αίγυπτο ρωσικού στρατιωτικού υλικού υψηλής τεχνολογίας περιλαμβανομένων αεροσκαφών 24 Mikoy, καταδιωκτικών MiG-29, πυραυλικών συστημάτων Kornet και τριών τελευταίων τύπων ελικοπτέρων.

Η Ρωσία θα προμηθεύσει στην Αίγυπτο επίσης σιτάρι και θα κάνει «ευρύτατες εισαγωγές» γεωργικών προϊόντων. Οι εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών έφθασαν τα 2.5 δις δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2014.