Στο Κίεβο έφτασε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν για να εκφράσει την υποστήριξη της Συμμαχίας στις ουκρανικές αρχές εν μέσω των φόβων επέμβασης της Ρωσίας υπό το πρόσχημα «ειρηνευτικής αποστολής». Η ουκρανική κυβέρνηση ανέστειλε την κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει στην περιοχή συντριβής της πτήσης MH-17 μετά την διακοπή των ερευνών της διεθνούς αποστολής ειδικών.

«Μόλις προσγειωθήκαμε στο Κίεβο. Βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω την πολιτική υποστήριξη του NATO στην Ουκρανία και στον πρόεδρο [Πέτρο] Ποροσένκο» έγραψε ο Ράσμουσεν στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η επίσκεψη Ράσμουσεν έρχεται την επομένη της ανακοίνωσης του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 20.000 στρατιώτες στα σύνορα και ενδέχεται να χρησιμοποιήσει «το πρόσχημα μίας ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής ως δικαιολογία για να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις [της] στην ανατολική Ουκρανία».

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση ανέστειλε την Πέμπτη την κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει στην περιοχή συντριβής της πτήσης MH-17 μετά τη διακοπή των ερευνών της διεθνούς αποστολής ειδικών.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η διεθνής έρευνα για να ανασυρθούν οι σοροί των θυμάτων. Η Ολλανδία έχασε 196 υπηκόους της στη συντριβή.

Το Κίεβο είχε κηρύξει εκεχειρία σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον τόπο της συντριβής, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο προπύργια των αυτονομιστών, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Ωστόσο, εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών καταγράφονταν πολύ συχνά στην περιοχή, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ερευνών, αναγκάζοντας τους ειδικούς να τις διακόπτουν.

Οβίδα σε νοσοκομείο

Επί του πεδίου, νοσοκομείο στο κέντρο του Ντονέτσκ χτυπήθηκε την Παρασκευή από βίδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και άλλα δύο να τραυματιστούν, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ντονέτσκ, εκρήξεις και πυρά βαρέων όπλων ακούγονταν σε όλη την πόλη.

Πυρά βαρέων όπλων είχαν επίσης στόχο εγκαταστάσεις των υπηρεσιών ασφαλείας στο κέντρο της ίδιας πόλης, σύμφωνα με την δημαρχία. «Ζητούμε από τον πληθυσμό να μην μένει στους δρόμους και να καταφύγει σε ασφαλείς τόπους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος του Ντονέτσκ.